אדמומיות בעור, גירוד והתקרחות – מה צריך לעשות כדי למנוע ולטפל בהם?
עור הכלב רגיש לטפילים, גורמי אלרגיה, לחות ופציעות. עם הופעת הפרעושים והקרציות, מחמירות ומתגברות הבעיות הללו. גם הלחות על פרוות הכלב מזמנת פטריות וזיהומים, הפוגעים בשכבת העור החיצונית וגורמים לאי-נוחות ולהתפתחות מחלות עור. כלבים שסובלים מגירויים וממחלות עור מתגרדים ונושכים את האזור המגורה, לעיתים עד זוב דם.
התסמינים למחלת עור אצל הכלב ברורים – התגרדות בכפות הרגליים, בצדי הזנב, בצלעות, בחזה ובפנים. בנוסף ניתן להבחין באדמומיות באזורים חשופים, פצעים ואיבוד שיער עד כדי התקרחות. אם הבחנתם בבעיה אצל הכלב שלכם, חשוב לאבחן אותה במהירות אצל וטרינר ולטפל בה באופן מיידי. לכלבים בעלי רגישות מומלץ לקיים שגרת ביקור קבועה אצל הווטרינר, על מנת למנוע ולאבחן התפתחות בעיות עור.
אז איך מטפלים ולמה כדאי לשים לב? הנה 5 טיפים שימושיים:
1. קחו אותו למספרה
הקיץ הוא זמן מצוין לספר את הכלב שלכם. תספורת תסייע להיפטר מעודפי פרוות החורף ותסייע לצמיחה של פרווה בריאה ורעננה. לפרעושים ולקרציות נוח להיטפל לכלב שפרוותו ארוכה, וקשה יותר לזהות אותם ולטפל בהם מבעדה. תספורת תאפשר לכם לזהות נוכחות פרעושים וקרציות ביתר קלות ותסייע בהדברה מהירה שתמנע בעיות עור עתידיות.
2. הקפידו על שגרת הברשה
הברשת פרוות הכלב באופן קבוע תאפשר לכם לאתר נגעים ופגעים בעור, ולבדוק אם הכלב שלכם סובל מהפרשות או מריח רע מהפרווה או מהאוזניים. כל אלה הם סימנים לרגישות בעור או להתפתחות מחלת עור. ההברשה מסייעת לשמור על הפרווה נקייה ומטופחת, מונעת קשרים ומרחיקה לכלוך. לגזעים שונים יש סוגי פרווה שונים, וככל שהפרווה ארוכה יותר כך יש חשיבות גדולה יותר לשמירה על שגרת הברשה. יש להבריש את הכלב פעמיים בשבוע לפחות.
3. מקלחות, אבל בזהירות
לחות מהווה את אחד האיומים הגדולים על עור הכלב. לפרוות הכלב יש מעטה שומן שמגן עליה, ורחצה בתדירות גבוהה יכולה לפגוע במעטה המגן. כדאי לשמור על סביבה אקלימית יבשה בפרוותו של הכלב, מה שימנע התפתחות של חיידקים, פטריות וגירויי עור שונים. אם כבר החלטתם בכל זאת לרחוץ את כלבכם, חשוב להשתמש בשמפו המיועד לכלבים. בשוק קיים מגוון גדול ומקצועי של שמפו מסוגים שונים, כולל שמפו להדברת פרעושים וקרציות. חשוב להקפיד לרכוש שמפו של חברה מוכרת ולקרוא היטב את הוראות השימוש. בגמר הרחיצה יש להקפיד הקפדה יתרה על ייבוש הכלב באופן מלא, ולסיים בהברשה אשר תסייע לייבוש מלא של הפרווה ואוורור העור.
4. טפלו בטפילים
קיימים תכשירים רבים להגנה על הכלבים מפני פרעושים וקרציות. התכשירים קיימים במספר צורות – תרסיס, קולר, אמפולות המכילות חומר למריחה על עור הכלב וכדורים הניתנים לבליעה. חשוב להצטייד באופן קבוע בתכשירים אלה. יש לקרוא היטב את הוראות השימוש, ולהעניק לכלב טיפול שגרתי מונע. חשוב להתאים את התכשיר לגיל, משקל וגודל הכלב על מנת למנוע הרעלה עקב טעות במינון.
5. התאימו את המזון
אחד הגורמים למחלות עור של כלבים הוא התפתחות של אלרגיה על רקע של רגישות לרכיבי מזון. במקרה שיש חשד כי הגירוי נגרם עקב רגישות לרכיבי מזון, מומלץ להיוועץ בווטרינר אשר יאבחן את הבעיה וימליץ על מזון מתאים. מזון שמכיל חלבון סלמון למשל, נחשב לכזה שפחות מעורר גירוי. מזון איכותי שמתאים לכלבים רגישים, כמו פרו פלאן מסדרת Sensitive Skin, יכול לסייע לכלבים עם רגישויות עור. הוא מבוסס על חלבון סלמון איכותי, נטול גלוטן, ומסייע בהפחתת העומס האלרגי על המערכת החיסונית של הכלב. אם הווטרינר קבע שמדובר בבעיית עור דלקתית או תגובה אלרגית, ייתכן שהוא ישקול להעביר את הכלב למזון רפואי, כדוגמת פרו פלאן DRM, שמתאים לטיפול במצבים כאלה.