חתולים מנסים לתקשר אתנו מדי יום במגוון דרכים. קבלו 6 מסרים בחתולית:
על אף שחתולים הם חיית המחמד הנפוצה בעולם, הם עדיין נחשבים לחיות מסתוריות שרב הנסתר בהן על הגלוי. החתולים שלנו אמנם לא יכולים לדבר בשפתנו, אבל הם עושים כל שביכולתם כדי להסביר לנו בדיוק מה הם מרגישים. מה שנדרש מאתנו כדי ליהנות ממערכת יחסים בריאה וטובה עם החתול שלנו, הוא ללמוד מה הוא מנסה לומר לנו.
דרכי התקשורת של החתול מתחלקים לכמה ערוצים: הקולות שהם מפיקים וההתנהגות שלהם (שפת הגוף של החתול). את הקולות אותם הם משמיעים בסביבתנו החתולים פיתחו במשך שנים רבות, במיוחד כדי לתקשר עם בני אדם. בינם לבין עצמם הם מתקשרים אחרת לגמרי.
1. למה החתול שלי מיילל?
יללות הן הדבר הראשון עליו חושבים כשמדברים על קולות של חתול, וזו אחת הדרכים שלהם 'לומר' לנו מה הם רוצים. עם זאת, התשובה לשאלה 'למה החתול שלי מיילל?' היא מורכבת. "מי שמעוניין להבין את החתול שלו באמת, צריך לשים לב ולהקשיב לניואנסים ולקולות שהחתול משמיע", מסבירה ריני חביב-עמירן, מומחית להתנהגות חתולים. ישנו הבדל בין חתול שמבקש אוכל, לבין חתול שמודיע שמשהו מציק לו או שהוא פשוט רוצה ליטוף.
אם תקשיבו לקולות שהחתול משמיע בכל פעם שאתם ממלאים לו את קערת המזון או בכל פעם שהוא מתרפק בחיקכם, תופתעו לגלות כמה מהר תזהו מה הוא 'מבקש' מכם. ישנם גם קולות נוספים שחתולים מפיקים כדי לשוחח אתנו, אלה העיקריים שבהם.
2. שפת גוף אצל חתולים.
מעבר לתקשורת הקולית, חשוב להכיר היטב את שפת הגוף של החתולים. אוזניים שמוטות לאחור, גב מקומר וזנב שמוט מעידים על תחושת פחד או עצבנות, בעוד שזנב מורם והליכה זקופה יעידו כי החתול נינוח.
לא כדאי לנסות להרים חתול כעוס או מפוחד על הידיים, פעולה שיכולה להסתיים בשריטות ומפח נפש לשני הצדדים. דבר נוסף שרצוי להימנע ממנו, הוא להביט לחתול כעוס בעיניים. מבט ישיר בשפת החתולים כמוהו כהזמנה לדו קרב. אם אנחנו לא מעוניינים בעימות, כדאי לא לעשות זאת.
מה עושים במקרים שהחתול שלכם מראה סימני עצבנות? הניחו לו, או דברו אליו בשקט. לרוב, קולכם הרגוע ינסוך בו תחושת ביטחון וינמיך את הלהבות.
3. גרגור.
גרגור הוא הקול החביב ביותר על בעלי חתולים. חתולים בדרך כלל לא יגרגרו כשהם לבד, ולכן מדובר בצורת תקשורת נוספת עבורם. כשחתול מגרגר, זה בדרך כלל סימן לכך שהוא רגוע, שלו ומרוצה מההתרחשות. חתולים מגרגרים כאשר אנחנו מלטפים אותם, או כאשר הם חשים בנוח בחברתנו. עם זאת, חלק מהחתולים נעזרים בגרגור כדרך להרגיע את עצמם. חתולים כאלה יגרגרו בבדיקה אצל הווטרינר, או במצב אחר בו הם יחושו מפוחדים.
4. מדוע החתול שורט?
חתולים אינם שורטים ומשחיתים רהיטים כדי 'להעניש' אותנו. כחיות טרף, הם פשוט חייבים לשמר את יכולות הציד שלהם, וציפורניהם מהוות כלי נשק התקפתי והגנתי מרכזי. חתול שאינו מוצא מקום להשחיז עליו את הציפורניים, יהיה עצבני וחסר מנוחה. 'עמדת גירוד' חתולית תאפשר לחתול להביא את הצרכים שלהם לידי ביטוי, מה שיביא בדרך כלל לכך שהוא יפסיק להרוס לכם את הספה.
במקרים אחרים, שריטות עשויות להיות צורת תקשורת נוספת, שמעידה על כך שהחתול מתוסכל. חביב-עמירן מסבירה שרבים מבעלי החתולים מקלים ראש בכל הקשור לתנאי המחייה של החתול שלהם, ואינם מבינים כי לאלו השפעה מכרעת על התנהגותו. כדי לזכות בחתול רגוע וחברותי רצוי לספק לו תנאי מחייה בסיסיים: ארגז חול גדול, מרווח ונקי; מזון איכותי, הניתן לו במועדים קבועים וקערת מים מלאה תמיד. אלה יפחיתו מהתסכול שלו, יעזרו לו להרגיש במיטבו, ובשילוב עם מתקן גירוד יגרמו להפסקת השריטות.
5. מדוע החתול ממצמץ?
מצמוץ הוא פעולה שגרתית שחתולים מבצעים כדרך קבע. לעומת זאת, אם החתול שלכם מביט בכם ופוקח ועוצם את עיניו באיטיות, סימן שמדובר כאן בסיפור אהבה. חתולים ממצמצים באיטיות כאשר הם שלווים ונינוחים. חוסר הפחד שלהם לעצום את עיניהם למספר שניות מרמז על הביטחון שהם מרגישים בחברתכם. במילים אחרות, כשחתול ממצמץ כך הוא פשוט מרגיש אתכם לגמרי בבית. תוכלו להחזיר לחתול מצמוץ איטי משלכם, אבל הימנעו מלבהות ישירות בעיניו. בהייה היא דבר שחתולים מפרשים כאיום או הזמנה לעימות, וזה מסר שכנראה לא תרצו להעביר.
6. החתול אדיש?
חתולים זקוקים לפעילות גופנית מתמדת. טיפוס, קפיצות, מרדפים ומארבים הם הדרך שלהם לשמר את יכולות הציד שבלעדיהן יחושו פגיעים. אם אינכם מספקים לחתול שלכם את הגירויים הדרושים לו, הוא עלול להגיב בשתי דרכים: להיות עצבני או להפוך לאפתי. אם אתם מבחינים בכך שהחתול אדיש ונראה משועמם, דאגו לו למשחקים ולצעצועים שיבדרו את רוחו. לחוסר הפעילות מחיר כבד נוסף: חתול שירבוץ כל היום ישמין, ובריאותו תתרופף. אפשרות נוספת היא לאמץ לו חבר. שני חתולים יוכלו להיות שמחים יותר וישתעשעו בצוותא כשאתם לא בסביבה.
לסיכום, מאחר שחתול הוא חיה עצמאית שקשה לאלף, מוטל עלינו ללמוד את 'שפתם' ודפוסי התנהגותם. רכישת הידע הזה תאפשר לכם לספק את צרכיהם הבסיסיים, החברתיים והפראיים. כך תבססו קשר בריא וטוב עם החתול שלכם, ותיהנו מאינספור רגעי אושר משותפים.
אם בכל זאת נתקלתם בהתנהגות חריגה או מטרידה שחוזרת על עצמה, אל תהססו לפנות ליועץ להתנהגות חתולים או לווטרינר.