Your Pet, Our Passion.
Dog at vets with family

הכלב לא מרגיש טוב? 8 סיבות נפוצות לכך

3 דקות קריאה

מסתבר שגם כלבים יכולים ללקות בבעיות רפואיות שונות. הכירו 8 מהמחלות הנפוצות בכלבים

ייתכן ששמתם לב לאחרונה, שהכלב "לא במיטבו". הוא לא מתנהג כרגיל, אבל קשה לכם לשים את האצבע על הבעיה המדויקת. גם כלבים לא מרגישים טוב לפעמים, מסיבות שקשורות לגורמים שונים. הבעיה היא שלבעלי כלבים רבים לא קל לזהות בעיות ספציפיות מאחר שכלבים אינם יכולים לומר כיצד הם מרגישים, ובעיותיהם לרוב שונות מאלה המוכרות לבני אדם.  

במצב כזה, חלק גדול מהשמירה על בריאות הכלב, טמון כמובן במניעה שכוללת שגרת חיסונים וביקורים אצל הווטרינר ,לצד ערנות תכופה לשינויים, ופנייה לייעוץ רפואי אם אתם מבחינים בדבר מה חריג.

בסעיפים הבאים תוכלו למצוא 8 מהמחלות ומהבעיות הנפוצות שעשויות לגרום לכלבים שלכם לא להרגיש טוב, לצד תסמינים ודרכי טיפול.

1. דלקות בדרכי השתן אצל כלבים

בעיה שנפוצה לא רק אצל בני אדם, אלא גם בכלבים. תוכלו לזהות כלב שסובל ממנה אם הוא יתחיל לעצור לעתים קרובות מאוד כדי להשתין, והתוצאה תהיה מספר טיפות בלבד. בחלק מהמקרים, היא תלווה בדם. ישנן סיבות שונות לדלקת, החל מבעיה בפרוסטטה אצל זכרים ועד לאבנים בדרכי השתן. חשוב לפנות לווטרינר, שיוכל להגיע לאבחון ולהתאים לכלב טיפול.

​​​​​2. מחלות שיניים וחניכיים אצל כלבים

אבן שן אשר שהולכת ומצטברת על גבי השיניים של כלבים עלולה להוביל למחלות ולדלקת חניכיים. צחצוח שיניים לכלב שלכם והקפדה על פתרונות נוספים כמו עצמות לעיסה, צעצועי לעיסה דנטאליים או מזון מותאם, יכולים למנוע מצבים קשים של התפתחות דלקת חניכיים עד כדי נשירת שיניים, ולהגן עליו מפני מחלות וסיבוכים.
כלבים שמתמודדים עם מחלות דנטליות עשויים לסבול מירידה בתאבון ואף מהפסקת אכילה בשל כאבים. ניתן גם לראות אצלם חניכיים נפוחים ומדממים, ולהריח ריח רע מחלל הפה. גם כשהכל נראה כשורה מומלץ להגיע לווטרינר לבדיקות שיניים שגרתיות, ובעת הצורך גם לבצע אצלו ניקוי שיניים לכלב באופן מקיף.

checking a dog's teeth

3. שעלת המכלאות

"שעלת כלבים" נגרמת כתוצאה מחיידק שעלת המכלאות. חיידק זה עשוי להופיע אצל גורים וכלבים בוגרים ששהו במקום בו יש כלבים רבים. קיים חיסון שניתן לתת מספר שבועות מראש לכלב שצפוי להיחשף לכמות כלבים גדולה (כמו תערוכות, מכלאות או פנסיונים). כלבים שנדבקו יסבלו משיעול תכוף, שדומה לניסיון הקאה, אי נוחות וחוסר שקט.

4. מחלות עור ואלרגיות

כלבים שמתגרדים, נושכים את עצמם או סובלים מהתקרחויות, עשויים להגיב כך למחלות עור שונות. אסטמה של העור ואלרגיה למזון, הן רק חלק מבעיות העור הנפוצות שכלבים מתמודדים איתן. לאלה ניתן גם להוסיף תגובות של העור למצבים של עקיצות פרעושים ונוכחות של קרציות. פנייה לווטרינר תעזור לאבחן את המחלה או הבעיה ממנה הכלב סובל, להתאים לו טיפול תרופתי במידת הצורך, ולעזור לו להיפטר מהאדמומיות ומהגירוד.

5. טפילי מעיים ובעיות עיכול אצל כלבים

טפילי מעיים שונים חובבי חום ולחות יכולים לגרום לצואה רכה ואף לשלשול אצל כלבים. במקרים של שלשול מימי אצל כלבים רצוי לגשת לבדיקת צואה במרפאה הווטרינרית. שימו לב לשינויים נוספים שחשוב לציין כמו שינויים בתכיפות היציאות, יציאות שכוללות דימום או מצב בו הכלב מנסה לתת צואה ולא מצליח.

6. תולעים

כלבים הם בעלי חיים סקרנים מאוד, וככאלה הם עלולים לרחרח ולאכול שלל "שטויות" בטיולים שלהם בחוץ. כך למשל, הם עלולים להידבק בתולעים עגולות לאחר אכילה של אשפה.  
עוד מפגש לא נעים ולעיתים גם מסוכן, עלול להתרחש עם תולעי סרט. הדבקה של הכלב בהן מתרחשת במקרים בהם כלב נעקץ על ידי פרעוש, ובולע אותו כאשר הוא מנסה להתגרד. אם הפרעוש בלע קודם לכן ביצי תולעת, הרי שהכלב יבלע את הפרעוש יחד עם הביצים הללו, שלבסוף ימצאו את מקומן במעי שלו. 
ולבסוף, אחת מהתולעים המסוכנות ביותר היא תולעת הפארק. תולעת זו וגם טפילים פחות קטלניים ממנה, משפיעים בדרך כלל על מערכת העיכול של כלבים. כלב שסובל מתולעים יתקשה לאכול עקב קשיי בליעה או כאב, ויהיה רגיש לכאב באזור הבטן. בשלב בו תולעת הפארק תתמקם בוושט של הכלב, הוא עלול לסבול גם משיעולים והקאות. טיפול מניעתי נגד תולעים אצל כלבים, ניתן לכלב בכדור או בזריקה על ידי וטרינר.

7. דלקות עיניים

עיניו של כלב בריא הן צלולות ונטולות הפרשות. תהליך דלקתי באזור העיניים יוביל אצל כלבים למצמוץ לעתים קרובות, הפרשת מוגלה וגרד. אצל כלבים ישנו גם עפעף שלישי, שממוקם בכל צד של העין, קרוב לאף. הם עלולים לסבול מדלקות גם בעפעף זה. במקרים של דלקות בעיניים, חשוב לפנות לווטרינר לצורך בדיקה ומתן טיפול מתאים.
Vet checking a dog's eye

8. חום

גוף רגיל תקין בכלבים נע בממוצע בין 37.5 לבין 39.2 מעלות צלזיוס. חום גבוה עשוי להיות סימן לתהליך דלקתי או לבעיה רפואית שהכלב מתמודד איתה, ומחייב בדיקה וטיפול מהיר. כיצד יודעים אם לכלב יש חום הגורם לא שלא לחוש בטוב? כלב שהחום שלו עלה מעל לנורמה יגלה סימני חולשה ועייפות, יתנשם ויחפש מקומות קרים להישכב בהם. בנוסף, מגע באוזניים שלו יגלה שהן כנראה חמות. אם באפשרותכם למדוד לכלב את החום בבית, תוכלו לדווח על התוצאות לווטרינר באופן טלפוני ולראות אם המצב דורש ביקור. בחלק מהמקרים תקבלו המלצה לטיפול ביתי שכולל מעקב, הגבלת פעילותו הפיזית ודאגה לנוזלים (באמצעים חלופיים כמו ציר של מרק עוף או קוביות קרח למשל). בכל מקרה של ספק (במיוחד בחודשי הקיץ) יש לפנות לווטרינר לבדיקה.

לסיכום 

כלבים עלולים שלא להרגיש טוב בדיוק כמו בני אדם, ולסבול מבעיות שונות, שחלקן פשוטות לטיפול ואחרות מצריכות מעקב ממושך יותר. כבעלי הכלב אתם אלו שמכירים אותו באופן הטוב ביותר, ולכן חשוב שלא תחששו לפנות לגורם מקצועי בכל שאלה או ספק שעולים בכם באשר למצבו הפיזי. מומלץ להתייעץ עם וטרינר לא רק במקרה של הופעת התסמינים שהוזכרו קודם לכן, אלא גם אם אתם מבחינים בשינויים אחרים: אם הכלב מפסיק לאכול או לשתות, מיילל ללא סיבה מובנת, נעשה פחות פעיל או מגלה אדישות ולא משתף פעולה. וכמובן, התייעצו עם הווטרינר גם במקרים שהכלב חווה פגיעה פיזית (נפילה מגובה, נשיכה על ידי בעל חיים אחר, דימום בשל פציעה ועוד).