מהברשת הפרווה ועד מקלחת – שגרת טיפוח מנצחת לכלב שלכם
חפיפה, תספורות והברשת פרוות הכלב: למה זה חשוב ואיך עושים את זה נכון?
בשבילנו, ביקור במספרה הוא חלק מהדאגה למראה החיצוני והרצון בשינוי או פינוק. אצל הכלבים לעומת זאת, טיפוח פרוות הכלב אינו אופנה חולפת, אלא צורך שמסייע לשמור על נקיונו ועל בריאותו. טיפוח כלבים הוא נושא חשוב מאוד, ומטרתו העיקרית היא שמירה על ניקיון והיגיינה כללית של הכלב. החל מרחצה, תספורות וטיפול בפרווה, דרך טיפוח ציפורניים ועד לניקוי שיניים ואוזניים – הזנחה של כל אלה תזמין חיידקים, טפילים ומחלות שונות שניתן להימנע מהם אם מקפידים על שגרת טיפוח וניקיון סדירה עבור הכלב.
איך שומרים על פרווה בריאה?
פרוות הכלב מגנה עליו מפני פגעי מזג האוויר, עקיצות חרקים, רטיבות ועוד. בעולם קיימים כלבים גזעיים ומעורבי גזע רבים – לכולם פרוות שונות. יש כאלה בעלי שיער ארוך וכאלה עם קצר, כלבים עם פרווה הנושרת באופן קבוע (רועים למשל) וכאלה שפרוותם נושרת על פי מחזוריות עונות השנה (קיץ וחורף).
לא כל הכלבים זקוקים להברשת הפרווה, אבל רובם די נהנים מהפעולה הזו. בהיעדר הברשה קבועה, עלולה הפרווה למשוך נוכחות טפילי עור שונים והתפתחות זיהומים ודלקות עור. ככל שהכלב בעל פרווה ארוכה יותר, כך יש להגביר את תדירות ההברשה (אחת לשבוע). עם זאת, גם כלבים קצרי פרווה זקוקים להברשה שגרתית לצורך ריענון ושמירה על הגיינת עור ופרווה בריאה.
אלו כלבים זקוקים לתספורת באופן קבוע?
חלק בלתי נפרד מטיפוח הפרווה הוא התספורת. יש כלבים שהתספורת נחוצה להם ואף הכרחית מדי פעם – בעיקר בחודשי הקיץ החמים. לעומתם, יש כאלה שאינם זקוקים לתספורת כלל. כלבי פודל, שיצו ומלטז, וכלבים גזעיים אחרים ארוכי שיער, הם בעלי פרווה הדורשת טיפוח שגרתי לאורך כל השנה: הברשה, תספורת ודילול. ללא תספורת וטיפוח קבוע, פרוותם תתארך מאוד, תאגור לכלוך ותהפוך למטרד שיסכן את בריאות העור.
עונת התספורות מתחילה כשמזג האוויר מתחמם, ולכן רצוי לספר כלבים בחודשי האביב והקיץ. כשמדובר בגזעים עם שיער ארוך או כזה שאינו נושר, חשוב לספר אותם גם בחורף. מומלץ להתייעץ עם ספר כלבים מקצועי כדי להתאים את התספורת המתאימה ביותר לעונת השנה.
בגזעים שונים של כלבים יש לתת דגש על שמירת ניקיון האוזניים ומריטת עודפי שיער הצומח בתעלות האוזן, כדי למנוע התפתחות של דלקות. הדבר נכון גם לאזור איברי המין של הכלבים, שנוטה להתלכלך כתוצאה מצמיחת פרווה. לכן חשוב להקפיד לבצע ביקור תקופתי במספרת כלבים מקצועית לצורך טיפול וניקוי שוטף.
רחיצת כלבים: לא להגזים
רבים מבעלי הכלבים מעדיפים את הכלב שלהם נקי וריחני, ולכן רוחצים אותו בשכיחות גבוהה. עם זאת, ההמלצה היא לרחוץ רק כאשר הכלב אכן מלוכלך או מדיף ריח רע, ולא להגזים. פרוות הכלב זקוקה למעטה השומן שלה כדי שתישאר רכה וקטיפתית, והוא גם שומר עליה שלא תהפוך שבירה ותינזק. אם רוחצים את הכלב לעתים קרובות מדי, מורידים את שכבת ההגנה ולמעשה גורמים נזק לפרווה. מאחר שלחות היא אחד האויבים המרים של עור הכלב, מקלחת לכלב בתדירות גבוהה יכולה לגרום לפגוע בהגנה הטבעית של העור ולהתפתחות פטריות וגירויים עוריים אחרים.
בקיץ מומלץ לרחוץ את הכלב אחת לחודש לערך על מנת להסיר שכבות של לכלוך, המצטבר ומהווה קרקע פורייה לחיידקים ופטריות שעלולים לגרום לגירויים ולגירוד טורדני. בכל מקרה, רצוי להתייעץ עם וטרינר או עם ספר כלבים כדי להתאים את התדירות ואת כלי הטיפוח לפרווה ולצרכי הכלב שלכם.
אם כלבכם התלכלך בחלק מגופו ורחצתם אותו לאחרונה, ניתן תמיד גם לבצע מקלחת לכלב באופן חלקי – רק באזורים המלוכלכים.
6 טיפים לרחיצה נעימה
בחרו מיקום לרחצת הכלב בהתבסס על גודל הכלב ועונת השנה
רחיצת כלבים גדולים צריכה להתבצע באמבטיה. עבור מקלחת לכלב קטן, תספיק גיגית. אם חם בחוץ, השתמשו בבריכה של הילד או בצינור. מחצלת גומי בקרקעית האמבטיה תמנע החלקה, וכך הכלב ירגיש בטוח יותר.
לפני שמתחילים, הכינו בהישג יד את כל מה שאתם צריכים:
שמפו, מגבות, אולי גם דלי. מומלץ לנסות להשתמש בעזרה של אדם נוסף שיאחז ברצועה, כדי לשלוט בכלב בעת שאתם עסוקים ברחיצה.
ודאו שהמים פושרים ונעימים
טפטפו מעט מים על גב היד שלכם. רק כשהם בטמפרטורה הנכונה, עברו אל פעולת השטיפה של הכלב.
השתמשו בשמפו מיוחד לכלבים
יש להשתדל להימנע מרחיצת הראש. אם אין ברירה, הקפידו שלא להכניס מים או סבון לעיניו ולאוזניו של הכלב. השאירו את הרטבת הראש וחפיפתו לסוף, כך תפחיתו את רצונו להתנער. בתום פעולת הסיבון שטפו את הכלב היטב. אי הנוחות שכלבים רבים חווים אחרי אמבטיה מקורה בסבון שלא נשטף היטב.
בחורף שמרו על כלבכם במקום חמים עד שהפרווה שלו מתייבשת לגמרי
כדי לזרז תהליכים אפשר להשתמש במייבש שיער המזרים אוויר חמים או אוויר קר. הקפידו לא לכוון אוויר חם ישירות על הכלב כדי למנוע כוויות.
כלבים אוהבים להתנער
כדי להרחיק מים עודפים. עטיפת הכלב במגבת מיד אחרי האמבטיה יכולה למנוע התזה של מים על הקירות. חשוב מאד להקפיד על ייבוש מלא של הפרווה והאוזניים, על מנת למנוע גירויים ובעיות עור.
הברשת פרווה או רחיצת כלבים נתפסות אולי כמטלות מעייפות, אבל אפשר להפוך אותן לפעולה (אפילו) מהנה. שבחו את הכלב על כך שהוא מוכן לשבת בסבלנות, והעניקו לו חיזוקים חיוביים. נצלו את זמן ההברשה והמקלחת להזדמנות לבדוק את מצב העור של הכלב. חפשו גושים חריגים מתחת לעור, פריחות, קרחות, חבורות, עור חסר ברק או כמות קשקשים גדולה. פנו אל הווטרינר אם אתם מודאגים לגבי ממצא כלשהו.