אילו אלרגיות נפוצות קיימות אצל כלבים ומה הסימנים שמעידים על כך שיש לפנות לטיפול?
כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה.
לא רק אנחנו סובלים מאלרגיות אלא גם כלבים, ובדיוק כמו אצלנו – מדובר בתגובה של מערכת החיסון לחומר זר. אלא שלהבדיל מאופן האבחון אצל בני אדם, אצל כלבים קשה יותר לאבחן ולבודד את גורם האלרגיה הספציפי. הסיבה לכך היא שתסמינים קליניים דומים יכולים להופיע בסוגי אלרגיה שונים, ובנוסף ייתכן שכלב אחד יסבול מכמה סוגי אלרגיה.
כדי לדעת מתי חשוב לפנות לייעוץ וטרינרי, חשוב שתכירו את סוגי האלרגיות הנפוצות ביותר בכלבים ואת התסמינים של כל אחת מהן. נזכיר שבכל מקרה של שינוי אחר שמעורר דאגה – מומלץ לפנות לגורם מקצועי כדי לוודא שהכול תקין.
1. אלרגיות עוריות – אלרגיות עוריות, הנקראות גם דרמטיטיס (דלקת עורית) אלרגית, הן אחת מהאלרגיות הנפוצות ביותר בכלבים. הן נגרמות כתוצאה מתגובה לנשיכת פרעושים, או לאלרגנים נשאפים כגון אבק, עובש או אבקני פרחים.
2. אלרגיה לפרעושים – אלרגיה לפרעושים היא האלרגיה הנפוצה ביותר אצל כלבים, והיא נגרמת כתוצאה מתגובת מערכת חיסון לרוק המופרש בעת עקיצת הפרעוש. מדובר באלרגיה שנפוצה יותר בגיל צעיר (1-5 שנים) אך יכולה להתפתח בכל גיל. התסמין העיקרי הוא בדרך כלל גרד עורי חמור. הכלב יתגרד, ישפשף, ילקק או ילעס את הפרווה עד כדי פציעה עצמית, שעלולה להוביל לזיהום חיידקי. בנוסף, ייתכנו אובדן שיער וקשקשת, ולעתים ניתן למצוא עדות לצואת פרעושים על גבי הפרווה שלו.
חשוב להדגיש כי גם אם לא מצאתם פרעושים או צואת פרעושים על הכלב – עדיין ייתכן ומדובר באלרגיה לפרעושים. הסיבה לכך היא שבכלב אלרגי, מספיקה עקיצה יחידה לתגובה חריפה ולא נעימה. המיקומים הנפוצים ביותר להתבטאות אלרגיה לפרעושים הם אזור הגב התחתון, בסיס הזנב, אזור גב אמצעי-אחורי, בטן ומפשעה.
3. אלרגיה נשאפת – אלרגנים סביבתיים נשאפים שעלולים להוות גורמי אלרגיה בכלבים כוללים אבק, אבקני פרחים ועובש. אלרגיה מהסוג הזה היא עונתית בדרך כלל, ולכן היא תופיעה בעונות שנה מסוימות. אזורי הגרד והליקוק האופיינים יותר לאלרגיה זו כוללים את כפות הרגליים, אוזניים, רגליים תחתונות, מפשעות ואזור החוטם.
4. אלרגיות למזון – אלרגיות למזון הן נדירות ומהוות פחות מ-10% מכלל האלרגיות בכלבים. רוב התגובות למזון מסתכמות בתגובות של אי-סבילות ולא של אלרגיה אמיתית. ההבדל בין השתיים הוא שבמקרה של אלרגיה קיימת תגובה של מערכת החיסון, ועל כן נדרשת חשיפה קודמת לאלרגן. באי סבילות למזון אין תגובה של מערכת החיסון, ותגובה זו עשויה להופיע גם ללא חשיפה קודמת. אלרגיה למזון תביא במקרים רבים לתגובה עורית מלוות גרד, במקביל לתגובת מערכת עיכול כהקאות או שלשולים. באי סבילות למזון לעומת זאת, ניתקל בדרך כלל בתסמיני מערכת עיכול, ואילו גרד עורי יופיע בתדירות נמוכה יותר.
5. תגובה אלרגית אקוטית – במקרים מסוימים תגובה אלרגית יכולה להתבטא באופן חמור, עד לכדי שוק אנפילקטי מסכן חיים. מדובר בדרך כלל בתגובות לאירועים כמו עקיצת דבורה, צרעה או חרק אחר. סימני תגובה שכזו מתחילים תוך דקות מחשיפה לגורם וכוללים נפיחות משמעותית, אדמומיות עורית חריפה או גרד עז פתאומי, ובמקרים של כניסה לשוק אנפילקטי ריור, הקאות וקושי נשימתי עד כדי אובדן הכרה. במקרה של הופעת סימנים אלו יש לפנות בדחיפות לעזרת וטרינר.
מה צפוי לכלב במהלך הביקור אצל הווטרינר, איך מוודאים שאכן מדובר באלרגיה ומהן דרכי הטיפול באלרגיות הנפוצות? סיכמנו הכול בכתבה הבאה.