Your Pet, Our Passion.
cat lying in the grass

שלשול כרוני אצל חתולים – מהם הגורמים ואיך מאבחנים?

4 דקות קריאה

כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה

גיליתם "הפתעה" לא נעימה בארגז הצרכים של החתול? היכרות עם הגורמים ופנייה לווטרינר, יעזרו לחתול שלכם לחזור לעצמו בהקדם האפשרי.

ניקיון הארגז הוא אמנם לא הפעולה החביבה על בעלי חתולים, אבל מדובר בדרך פשוטה לעקוב אחר כל שינוי ביציאות של חיות המחמד שלהם. בדומה לבני אדם, גם אצל חתולים עשויים להופיע לפעמים שינויים נקודתיים ביציאות שחולפים מעצמם. עם זאת, אם מדובר בשלשול ממושך שאינו חולף לבד בתוך מספר ימים, מומלץ לפנות לייעוץ וטרינרי כדי לאבחן ולטפל בבעיה המובילה להופעתו.

במקרים מסוימים שלשול הוא למעשה תסמין לבעיה רפואית אחרת, כך שחשוב לא לדחות את הביקור אצל הווטרינר אם אתם שמים לב שהחתול לא חוזר לעצמו.

מהו שלשול כרוני?

שלשול מוגדר כעלייה בכמות המים בצואה או עלייה בתדירות מתן הצואה. שלשולים יכולים לנבוע מפגיעה במערכת העיכול העליונה (קיבה או מעי דק) או התחתונה (מעי גס ורקטום), ובמקביל גם ממחלות אשר מקורן מחוץ למערכת העיכול. כאשר שלשול נמשך מעבר לשלושה שבועות, הוא נחשב כבר שלשול כרוני. שלשול לאורך פרק זמן שכזה מסמן כי קיימת מחלה בגופו של בעל החיים, והטיפול הווטרינרי במקרה כזה יבחן כיוונים רלוונטיים שונים להתמודדות איתה.

מהם הגורמים האפשריים לשלשול כרוני?

גורמים רבים יכולים להוביל להופעת שלשול כרוני. מחלות שונות שמקורן מחוץ למערכת העיכול עצמה, יכולות להוביל להופעת שלשול אצל החתול בשל השפעה משנית שיש להן על תהליך העיכול. מחלות כאלו הן למשל מחלות כבד, מחלות לבלב ואפילו מחלות הורמונליות מסוימות. רבות מהמחלות הללו יביאו גם לסימני מחלה נוספים כמו הקאות, שינויים בערנות, שינויים בכמויות שתייה והשתנה, שינויים במשקל ובתאבון ועוד.

בנוסף, ישנם גם גורמים רבים לשלשול כרוני שמקורו במחלה בתוך מערכת העיכול. גורמים אלו כוללים זיהום חיידקי או טפילי כרוני, רגישות לאחד מרכיבי המזון, אלרגיה למזון, דלקות כרוניות במערכת העיכול ועוד. גם במקרים מהסוג הזה עשויים להופיע סימנים נלווים נוספים כמו שינויים בתאבון, הקאות או פליטות, שינויים במשקל הגוף ואפילו סימנים עוריים כמו גרד או דלקת.

הסבירות להופעת הגורמים השונים קשורה לגילו של החתול (זיהום טפילי למשל, נפוץ יותר אצל חתולים צעירים), לנוכחות סימנים נוספים ולחומרתם.

כיצד מאבחנים את הגורם לשלשול הכרוני?

האבחון הנכון והמלא משמעותי מאוד במקרים כאלה, ומטרתו לתת לחתול טיפול נכון ולאפשר לו להרגיש טוב יותר במהירות האפשרית. מסיבה זו, בכל מצב של שינוי ביציאות של החתול חשוב לפנות לייעוץ וטרינרי ולספר לו על כל התסמינים שהחתול מתמודד איתם, על המזון שהוא צורך וכל מידע נוסף שחשוב לקחת בחשבון.

הווטרינר יבדוק את החתול, יברר פרטים נוספים לגבי ההיסטוריה הרפואית שלו, ויחליט אם ישנן בדיקות נוספות שמומלץ שיעבור. ההחלטה לגבי הבדיקות תתבסס על התסמינים שיש לחתול ועל תסמינים רלוונטיים נלווים, על גילו של החתול, על בריאותו הכללית ועל ממצאי הבדיקה שנערכה במרפאה. בדיקות המשך עשויות לכלול בדיקת צואה, בדיקות דם מלאות ולעתים אף בדיקות הדמיה שונות. הבדיקות הללו יאפשרו לווטרינר להעריך אם מדובר בשלשול ממקור חוץ או מתוך מערכת העיכול.

לאחר שתתקבל האבחנה המתאימה, ניתן יהיה להמליץ על תוכנית טיפול מתאימה. תוכנית כזו יכולה לכלול טיפול תרופתי, שינויים תזונתיים והמלצות נוספות בהתאם לצורך.