כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה
נתחיל בשבירת מיתוס – כלבים לא זקוקים לבית עם גינה, חלקם זקוקים לפריקת אנרגיות יותר מאחרים ולכן יצטרכו לצאת ליותר טיולים ולשחק במשחקים מאתגרים, אך גם כלבים אנרגטיים במיוחד יכולים לחיות בהנאה רבה בדירה בלב העיר, במידה וכל הצרכים שלהם נענים. כדי לעזור לכם החליט איזה כלב הכי מתאים לכם ולדירה שלכם, קבלו את המדריך לגידול כלב בעיר.
התאמת הכלב לסביבה שלכם
לפני שאתם בוחרים איזה כלב לאמץ ולהכניס לחייכם קחו בחשבון את גודל הדירה, הקומה, רמת הבטיחות שלה, סביבת הבניין, הקרבה לגינות ציבוריות ולחוף הים, כל אלה גורמים משמעותיים להתאמה בין הסביבה למאפיינים הפיזיים, הצרכים ותכונות האופי של הכלב. בדירות קטנות מאוד בין חדר ולחדר וחצי פחות מומלץ לגדל כלבים גדולים שלרוב זקוקים ליותר מרחב, כדאי שגם סביבת הבניין תהיה נעימה וידידותית בשבילו לחקור ולרחרח, בדירה בקומה גבוהה בלי מעלית כדאי לקחת בחשבון את כמות הטיולים היומיים שהכלב זקוק להם, שימו לב שכלב קטן או מבוגר עלול להתקשות בטיפוס במדרגות. בדירה שממוקמת מעל כביש ראשי עם רעשי סירנות ומשאיות, או בבניין רועש במיוחד לא מומלץ לגדל כלב חרדתי שסובל מרעשים בייחוד אם הוא נשאר זמן רב לבד בבית.
התאמת הכלב לאורח החיים
אם אתם נעדרים שעות ארוכות מהדירה אתם יכולים להירגע, כלבים מבלים חלק גדול מהיום שלהם בשינה, ורבים מהם יסתפקו בשני טיולים איכותיים ביום לפריקת אנרגיה וחקירת הסביבה. כלב שזקוק ליותר תשומת לב ישמח אם תאמצו לו חבר פרוותי נוסף להעביר איתו את הזמן. אם אתם נעדרים מהבית מעל ל-10 שעות כדאי להיעזר בדוג ווקר. אם אין לכם הרבה זמן להשקיע בטיולים כדאי לשקול לאמץ כלב מבוגר שלא זקוק לפעילות גופנית.
התאמת הכלב לסביבה העירונית
החיים בעיר מגיעים עם הרבה אתגרים עבור חיות המחמד ועבור כלבים בפרט. הסביבה האורבנית סואנת וצפופה, ואינה הסביבה הטבעית של בעלי החיים. את האורות, הרעשים, והריחות כלבים חווים כל בעצמה גבוהה בהרבה מבני אדם, אבל בחשיפה הדרגטית לאורך זמן, לאט ובזהירות, גם הם מסתגלים. כדי לעזור להם להסתגל לסביבה העירונית הקפידו על לפחות חצי שעה ביום של הליכה בסביבה בטוחה ונעימה לכלב, ודאו שהמדרכה לא חמה מידי לכפות הרגליים שלו, לעולם אל תשחררו את הרצועה במקום שלא מיועד לכך, והשאירו אותו פעיל.
גור או כלב בוגר
ההבדל בין אימוץ גור כלבים לבין אימוץ כלב בוגר משמעותי מאוד, הרבה אנשים שרוצים לאמץ כלב מעוניינים בגור קטן וחמוד אותו יוכלו לגדל ולטפח. עם זאת, כדאי לזכור שבשנה הראשונה גור צעיר דורש תשומת לב רבה והשקעה בחינוך ללמידת ההבדלים בין טוב לרע, עשיית צרכים בחוץ ושליטה ביצרים. חשוב להכיר לו את הסביבה העירונית בהדרגתיות ובצורה בטוחה לאחר קבלת החיסונים בגיל חודשיים בלבד. תוך זמן קצר הגור ייקשר לבעליו, יפתח מערכת יחסים חזקה ואוהבת איתם ויראה בהם משפחה.
כלב בוגר בדרך כלל יהיה עצמאי יותר, בעל אופי מפותח והרגלים משלו, לא תצטרכו לחנך אותו לעשיית צרכים, אבל כן תצטרכו להכיר וללמוד אותו ולבחון האם האופי שלו מתאים לכם ולחיים שאתם יכולים לספק לו בנקודת הזמן הזו ובעתיד, לצרכים הרגשיים והאנרגטיים שלו. במקרים של בעיות התנהגות, עם סבלנות והדרכה נכונה גם כלב בוגר יכול לשנות הרגלים. בחירה בכלב בוגר עוזרת לו להתחיל דף חדש ומשמח, ולעתים גם תציל את חייו.
אימוץ כלב – הימים הראשונים
אחרי התחקיר המקדים מגיע רגע האמת, המפגש הראשון ביניכם לבין הכלב, שם מגלים אם זה זה. בחנו את הכימיה והתקשורת ביניכם, אם אתם מתלבטים אל תקלו ראש בהחלטה, החבר החדש שלכם יהפוך לחלק מרכזי מהחיים שלכם וילווה אתכם עוד שנים ארוכות, ודאו שיש התאמה.
במידה ואתם אוספים את הכלב ברכב, הגיעו עם מלווה שיישב עם הכלב במושב האחורי וירגיע אותו, כסו מראש את הריפוד בבד או עיתונים, רצוי לא להאכיל את הכלב לפני הנסיעה כדי למנוע הקאות. השתדלו שהנסיעה תהיה רגועה ככל האפשר. עם ההגעה הביתה צאו לטיול קטן בסביבה, תנו לו לרחרח ולהכיר את הטריטוריה החדשה שלו. הובילו אותו אל איזור השינה החדש שלו, השתייה, האוכל והצעצועים ותנו לו את הזמן שלו.
בימים הראשונים הכלב שלכם לומד מה מותר ומה אסור, היו סבלניים, אך עקביים בדרישות שלכם, עד שהוא יתרגל לחוקי הבית. אל תענישו אותו בתקופה הזו והעניקו לו חיזוקים חיוביים על התנהגות טובה. אחרי שבחרתם שם לכלב חזרו על שמו כמה שיותר פעמים כדי להרגיל אותו וחזקו אותו כשהוא מגיב לו. לחקור ולהתרגל, דברו אליו ברוגע והיו קשובים לתגובות שלו.
המשך הדרך
חום ואהבה, טיולים משחקים, אוכל איכותי ומותאם לכלב, הקפידו על ביקורים אצל הוטרינר, והתייעצו עם מאלף במידת הצורך.