כך תדעו להבדיל מתי מדובר בשינויים טבעיים שקשורים לגיל, ומתי חשוב לפנות לווטרינר כדי לעזור לכלב המבוגר שלכם להרגיש במיטבו
מהם הגורמים לשינויים הקוגניטיביים?
השינויים שעוברים כלבים בגיל מבוגר דומים בחלקם לשינויים הנראים באנשים הסובלים מדמנציה או אלצהיימר. עם השנים חלה אצל חלק מהכלבים ירידה בתפקוד תאי העצב בשל ניוון תאים, נזקים חימצוניים ורידה ביכולת להשתמש בסוכר כמקור אנרגיה בתוך תאי העצב. כל התהליכים הללו מובילים לפגיעה בזיכרון ובהבנה, המביאה בתורה לשינויים בהתנהגות הכלב ברמה היומיומית.
איך מזהים ירידה בתפקוד הקוגניטיבי אצל כלבים?
כלבים שסובלים מירידה בתפקוד הקוגניטיבי עשויים להגיב בבלבול, קשיים בהתמצאות וחוסר אונים. הכלב ייראה מבולבל, יתקשה להתמצא גם בסביבה מוכרת, יפגין חוסר מנוחה ויתהלך בבית ללא מטרה. בחלק מהמקרים ניתן יהיה להבחין שהוא מתקשה ביציאה ממקומות צרים או מאזורים בהם אהב לשהות. חלק מהכלבים עשויים לעשות את הצרכים שלהם בבית, גם אחרי שנים של חינוך לצרכים בחוץ, לצד ירידה ברצון לשחק והיעדר תגובה לליטופים או למגע מצד הבעלים.
שינויים התנהגותיים נוספים עשויים להתבטא במחזור השינה של הכלב, כך שהכלב יישן לאורך היום ויפגין ערנות דווקא בלילה, על ידי התהלכות ברחבי הבית ונביחות בלתי פוסקות. ייתכנו גם הפגנת תוקפנות לא אופיינית או חרדה מוגברת, שנובעים אף הם מהקושי להתמודד עם המצב החדש. למרות שלא קל להתמודד עם שינויים כאלה אצל החבר הכי טוב שלכם, חשוב לזכור שהם אינם מעידים לרגע על חוסר אכפתיות או אדישות. הכלב שלכם פשוט מתמודד עם תקופה מאתגרת, וכנראה שאינו מודע כלל לקושי שהוא עלול ליצור.
האם כל שינוי התנהגות נובע מירידה בתפקוד הקוגניטיבי?
לא, ולכן חשוב לפנות לבדיקה וטרינרית מקיפה. שינויי התנהגות עשויים להופיע גם אם הכלב מתמודד עם מחלה מסוימת, סובל מירידה בשמיעה ובראייה, מפגיעה תפקודית בכבד או במערכת השתן, מבעיה הורמונאלית ועוד. רק לאחר שלילת מחלות אלו ומחלות נוספות שקשורות למערכת העצבים המרכזית, יעלה החשד כי השינוי ההתנהגותי הוא תוצר של פגיעה קוגניטיבית.
האם ניתן לטפל בשינויי התנהגות הנובעים מירידת תפקוד קוגניטיבי?
בהחלט. הטיפול הרלוונטי יותאם למצבו ולדרישותיו של הכלב, ויכלול שילוב בין שינויים סביבתיים, שינויים תזונתיים ובמידת הצורך גם טיפול תרופתי. השילוב הזה יעזור לכלב להרגיש טוב יותר, ויאפשר לכם להמשיך וליהנות מחברתו. שינויים סביבתיים מומלצים כוללים שמירה על סביבה ביתית בטוחה ונטולת סיכונים ושינויים, הקפדה על שיגרה יומית קבועה, ביצוע פעילות גופנית בהתאם ליכולותיו של הכלב, הימנעות ממצבי לחץ והעשרת הסביבה בגירויים בטוחים.
כיצד יכולה תזונה להביא לשיפור במצב?
במחקר פורץ דרך שפורסם על ידי פורינה נמצא כי מזון המכיל חומצות שומן בינוניות (MCT) כמקור אנרגיה חלופי לתאי העצב במוח, בצירוף נוגדי חמצון (כויטמין C ו-E) וחומצות שומן מסוג אומגה 3 (להורדת דלקת), הביא לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי בכלבים בתוך 30 ימים בלבד.
מחקר זה הוביל לפיתוחו של פרו פלאן AGE DEFENCE, מזון יבש המתאים לצורכי כלבים מבוגרים. הכוונה היא לכלבים מגיל 7 ומעלה בגזע בינוני-גדול ולכלבים מגיל 9 ומעלה בגזע קטן. AGE DEFENCE מכיל MCT, נוגדי חמצון ואומגה 3, נוסף לחלבון איכותי ורמות שומן המותאמים במיוחד לדרישות התזונתיות של כלבים מבוגרים.
אצל כלבים שצרכו AGE DEFENCE נמצאו שיפור בזיכרון, בריכוז ובטווח הקשב, במקביל לשיפור בפעילות, בחיוניות ובאינטראקציה עם הבעלים – תוך חודש בלבד מתחילת ההזנה. מדובר בתוצאות נהדרות עבור כלבים מבוגרים, בעלות השלכות משמעותיות גם עבור בעליהם.