Your Pet, Our Passion.
Dog and cat sitting on floor looking up

נגיף הקורונה- 10 דברים שכדאי לדעת על נגיף הקורונה החדש וחיות המחמד שלנו

3 דקות קריאה

כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית, לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה

נגיף הקורונה החדש, שנקרא (SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, זוהה לראשונה כגורם להתפרצות מחלה נשימתית בעיר וואהן בסין בדצמבר 2019. למחלה הנגרמת מהנגיף החליט ארגון הבריאות העולמית (WHO) לקרוא COVID-19 (קיצור של coronavirus disease 2019).

להלן 10 דברים שכדאי לדעת בהקשר לנגיף ולחיות המחמד שלנו.

1. היכן ניתן למצוא מידע רשמי עדכני ומבוסס על הנגיף בהקשר לחיות מחמד?
•    אתר משרד הבריאות www.health.gov.il
•    אתר משרד החקלאות (עם התייחסות לטיפול בחיות מחמד) www.moag.gov.il
•    אתר ארגון הבריאות העולמי WHO)  www.who.int)
•    אתר הארגון העולמי לבריאות בעלי חיים www.oie.int 
•    אתר ארגון הוטרינרים האמריקאי  www.avma.org 

2.  מה גורם ל- COVID-19?

משפחת נגיפי הקורונה הינה משפחה גדולה של נגיפים שמאגדת בתוכה זנים רבים. הם נקראים נגיפי קורונה בשל מעין כתר (= קורונה בלטינית) שנמצא סביב המעטפת שלהם. 
מדובר במשפחה גדולה מאד של נגיפים שזנים שונים שלהם מדביקים יונקים, זוחלים ובעלי כנף. 
כל זן הינו ספציפי לבעל חיים מסוים ולכן ברוב המכריע של המקרים אין הדבקה צולבת בין  סוגי בעלי חיים שונים. אולם, כאשר מתרחשת מוטציה בנגיף מזן מסוים, היא יכולה לאפשר לו לעבור מסוג בעל חיים אחד לשני. מקור נגיף הקורונה החדש עדיין לא זוהה בוודאות ומהווה נושא למחקר אינטנסיבי בימים אלו, אולם החשד כיום הינו כי מדובר בזן של נגיף קורונה שמקורו בעטלפים ושרכש מוטציה שאיפשרה לו לעבור ולהדביק אנשים.

3. האם נגיף הקורונה החדש יכול להדביק כלבים וחתולים?

עד לזמן זה נאספות כל הזמן עדויות ועובדות חדשות לגבי השפעת וירוס הקורונה על חיות מחמד, כאשר חלק מן העדויות מתקבלות מהדבקות מחקריות וחלקן ממקרים של הדבקה טבעית. נראה כי במקרים נדירים כלבים וחתולים יכולים לחלות בוירוס וכי לרוב מדובר בהידבקות שלהם מאדם חולה בבית. נכון לפברואר 2021, על פי דיווחי הOIE, רק כ- 170 חתולים וכלבים בלבד ברחבי העולם נמצאו חיוביים לוירוס (לעומת מעל 100 מליון אנשים). בנוסף, רק בכ- 50% מחיות המחמד החיוביות נצפו סמני מחלה, הכוללים בעיקר סמנים קלים של מערכת נשימה ומערכת עיכול. 
מקרי תמותה של  חיות מחמד מוירוס קורונה לא דווחו עד כה.
החשוב ביותר לדעת הוא כי לפי כל הדיווחים עד כה וגם על פי כל פרסומי ארגוני הבריאות העולמיים- הסיכון להעברת הנגיף מחיית מחמד לאדם הינו נמוך ביותר לכן, חיות המחמד שלנו, על אף שיכולות נדירות להידבק מאיתנו, אינן מדביקות אנשים ואינן מהוות דרך הפצה של הוירוס! כיוון שהדבקה מאדם לחיית מחמד אפשרית כאמור (הגם שנדירה) חשוב להגן על חיות המחמד שלנו בעת מחלה אצל אחד מבני הבית וההמלצות הן כי אדם זה יבודד  גם מחיית המחמד, בדיוק כמו משאר בני הבית.

4. האם חיות המחמד שלנו יכולות להעביר את נגיף הקורונה לאנשים?

נגיף הקורונה החדש מועבר בין אדם לאדם כאשר דרך ההעברה העיקרית הינה באמצעות מגע ישיר עם הפרשות חולים (רסיסי רוק משיעול או התעטשות). דרך העברה משנית באמצעות מגע במשטח שזוהם על ידי הנגיף ולאחריו מגע בפה או באף הינה אפשרית אף היא, כאשר נמצא כי העברה ממשטח חלק (כמו ידית דלת או דלפק חלק) קלה יותר מהעברה ממשטח מחוספס (כמו שטר כסף), ככל הנראה כיוון שהחומר הסיבי במשטח המחוספס כולא את הנגיף. על פי הארגון העולמי לבריאות בעלי חיים (ה- OIE) "עד היום אין שום עדות לכך שחיות מחמד יכולות להעביר את הנגיף לאנשים, ועל כן אין כל הצדקה לנקוט בצעדים כנגד חיות מחמד שעלולים לפגוע ברווחתן". עם זאת, בהתאם להמלצות הרגילות וללא קשר לנגיף הקורונה, כיוון שתיתכן העברת חיידקים וטפילים שונים בין אנשים לחיות מחמד ובין חיות מחמד לאנשים, מומלץ תמיד לשטוף ידיים לאחר מגע בבעלי חיים, בכלי המזון והמים שלהם ולאחר מגע עם חול החתולים.

5. האם קיימת בדיקה לזיהוי הנגיף החדש בחיות מחמד והאם כדאי לבדוק את חיות המחמד?

לאחרונה הוציאה חברת IDEXX, חברה העוסקת בבדיקות מעבדה לבעלי חיים, הודעה כי היא בעלת יכולת לבדוק נוכחות של נגיף הקורונה החדש בחיות מחמד. באותה הודעה פרסמה IDEXX כי לצורך אימות הבדיקה החדשה נבדקו אלפי דגימות קיימות מכלבים וחתולים- ואף דגימה לא נמצאה חיובית! תוצאות אלו נמצאות בהתאמה למידע הקיים כיום לפיו חיות המחמד שלנו נבדקות בנגיף רק לעתים נדירות מאד וכי הן אינן מדביקות בו. בהתאם למידע זה המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (ה- CDC), ארגון הוטרינרים האמריקאי (AVMA) וחברת IDEXX עצמה אינן ממליצות לבצע בדיקות לנגיף בחיות מחמד.

6. כיצד להיערך עם חיות המחמד שלנו במקרה שיוכרז הסגר כללי?

במקרה שיוכרז הסגר מלא משרד הבריאות הודיע כי רשתות המזון ימשיכו לעבוד כרגיל וכדאי לזכור שגם ברשתות אלו קיים מבחר של מזונות לחיות מחמד. חנויות רבות לשיווק מזון לחיות מחמד מבצעות משלוחים לבתי הלקוחות ועל כן כדאי למצוא חנות שכזו בקרבת הבית ולוודא כי היא מחזיקה את סוג המזון שצורכת חיית המחמד הפרטית. במקביל, כדאי להצטייד מראש באספקת מזון וחול חתולים אשר תספיק לשבועיים לצורך נוחות ולמקרה של כניסה לבידוד. כמו כן במידה וחיית המחמד נדרשת לטיפול תרופתי- כדאי להצטייד במלאי של תרופות אלו. על פי ההנחיות עד כה, הוצאת כלבים לטיולים קצרים בקרבת הבית מותרת, כמובן תוך הקפדה על הנחיות משרד הבריאות לגבי שמירת מרחק מאנשים אחרים ושמירת ההיגיינה. כדאי לנצל את זמני הטיול הקצרים הללו לעידוד פעילות גופנית של הכלב ולא לשכוח לשטוף היטב ידיים עם סבון בחזרה לבית. הצטיידות במשחקים וצעצועים לחיות המחמד רצויה אף היא וזאת לצורך עידוד פעילות גופנית בחלל הבית עצמו. במיוחד בימים אלו של מיעוט יחסי של פעילות, כדאי להקפיד על כמויות הזנה המותאמות לירידה בפעילות ולנסות ולשמור על מצב גופני תקין של בעל החיים.

7. כיצד להיערך עם חיות המחמד שלנו במקרה שנכנסנו לבידוד?

במקרה של כניסה לבידוד אין לצאת מהבית כלל ועל כן אסור לטייל עם הכלב.
החלופה הטובה ביותר היא לאפשר לכלב לעבור לגור אצל אדם אחר לתקופת הבידוד, במטרה לשמור על שגרת הטיולים שלו ולקבל טיפול רציף מכל הבחינות. מומלץ שזה יהיה אדם שהכלב כבר מכיר או סביבה מוכרת.
במידה שאין בנמצא בית מארח או פנסיון מוכר, ניתן להיעזר בדוג-ווקר או חבר שיוכל לאסוף את הכלב לצורך הוצאה לטיולים. במקרה זה חשוב שהאדם שמוציא את הכלב לטיול יקפיד להשתמש בכפפות חד פעמיות וישטוף ידיים לאחר הטיול. רצוי ומומלץ לקבל הנחיות ממשרד הבריאות לגבי דרך האינטראקציה הבטוחה ביותר בין האדם המבודד למטפל בכלב.

8. כיצד להיערך עם חיית המחמד במקרה שהבעלים אובחן כחולה בקורונה?

במקרה בו אובחן בעלים לחיית מחמד כחולה קורונה ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי היא כי האדם החולה ימנע ממגע עם חיית המחמד שלו בדיוק כפי שנדרשת הימנעות ממגע  עם אנשים אחרים. לחולים אלו מומלץ להעביר את אחריות הטיפול בבעל החיים לאדם בריא ובמידה והדבר לא מתאפשר- להתמגן בכפפות ומסיכה בעת הטיפול בחיית המחמד ולשטוף ידיים היטב במים עם סבון לאחר כל מגע בבעל החיים, בכלי האוכל והמים שלו ובאזור המרבץ.
כדאי ליידע את משרד הבריאות על הימצאות חיית מחמד בקרבת החולה ולהישמע להנחיות שינתנו.

9. מה לעשות במקרה וחיית המחמד אינה חשה בטוב ונדרש טיפול רפואי וטרינרי?

במקרה בו חיית המחמד שלך אינה חשה בטוב רצוי תחילה להתקשר עם הוטרינר המטפל לקבלת עזרה טלפונית ראשונית. נכון לזמן זה המרפאות הוטרינריות הוכרזו כמקום עבודה חיוני ועל כן רבות  מהמרפאות ממשיכות לעבוד. מומלץ, כאמור, להתקשר תחילה לוטרינר ובמידה ויוחלט כי עלייך להביא את חיית המחמד לבדיקה, לתאם זמן הגעה. ההמלצה היא כי רק מטפל יחיד יגיע עם חיית המחמד למרפאה ואין לשכח לנקוט בכל אמצעי הזהירות הנדרשים בעת השהות אצל הוטרינר- כדאי לחכות מחוץ למרפאה עד להגיע תורך, לשמור מרחק של 2 מטרים מהצוות הרפואי ובעלים אחרים הנוכחים במקום, לחטא ידיים עם הכניסה למירפאה ולהמנע ממגע במשטחים בחלל המירפאה. וכמובן, לא לשכוח לשטוף ידיים עם סבון ביציאה מהמירפאה ובהגעה הביתה.

10. מה לעשות במקרה וחיית המחמד אינה חשה בטוב לאחר שהיתה בקירבה לחולה קורונה?

במקרה בו חיית המחמד שלך אינה חשה בטוב לאחר שנחשפה לחולה קורונה, יש להתקשר תחילת להתייעצות עם הוטרינר המטפל. עליך לתאר לוטרינר את הסמנים מהם סובלת חיית המחמד וכמובן  ליידע אותו על החשיפה האפשרית. התייעצות טלפונית זו תעזור לוטרינר להחליט האם אכן נדרשת הגעה למרפאה וכן האם נדרשת היערכות שונה בעת הקבלה של חיית המחמד למרפאה. 
חשוב לזכור שוב כי עד כה חיות מחמד מעטות בלבד בכל העולם נמצאו חיוביות לנגיף ומעטות הפגינו סמני מחלה כלשהם, ועל כן בסבירות גבוהה המדובר במחלה אחרת הגורמת לסמנים הקליניים שהופיעו.

למידע נוסף ניתן ליצור קשר עם שירות הלקוחות שלנו בטלפון 1-800-70-60-40

תאריך עידכון אחרון -  אפריל 2021