Your Pet, Our Passion.
olden retriever sitting on a sofa

הערכת המצב הגופני בכלבים: כך תעשו זאת בבית

3 דקות קריאה

הערכת מצב גופני מאפשרת לזהות בזמן פוטנציאל לעודף משקל או מצב של תת משקל. לצד שקילה קבועה אצל הווטרינר, ישנה גם דרך להעריך את משקלו בבית. כך תעשו זאת בקלות

שקילה היא פעולה שמומלץ לבצע בכל ביקור שגרתי אצל הווטרינר. עם זאת, מאחר שלכל גזע מבנה גוף שונה, המספר שמופיע על המשקל הוא לא המדד היחיד שנחוץ כדי לקבל את התמונה המלאה. על מנת לעזור לבעלי כלבים להעריך את המצב הגופני של הכלב שלהם, אפילו בבית, פותחה בפורינה שיטת ניקוד מתקדמת הנקראת Body condition score או בקיצור BCS.

מהו מדד ה-BCS?

מדובר במדד המאפשר לבעלים ולווטרינר להעריך את כמות השומן בכלב. הערכתBCS  אינה מצריכה שקילה, היא קלה לשימוש ויכולה לזהות השמנת יתר עוד לפני שהיא מתבטאת בשינויים משמעותיים במשקל הגוף. המדד מותאם לכל גזע, ולכן מאפשר לבעלי הכלב להעריך את המצב הגופני של כלבו בעצמו, בין השקילות המבוצעות במרפאה.

למה חשוב לבצע הערכת מצב גופני לכלבים?

בדיוק כמו אצל אנשים, גם כלבים יכולים בקלות לעלות במשקל, בעיקר עם התבגרותם והירידה ברמת הפעילות הגופנית. חשוב לזכור שעלייה במשקל הכלב היא לא רק בעיה אסתטית, אלא כזו המקושרת לעלייה בסיכון להתפתחות מחלות. עודף משקל חושף את הכלב לבעיות רפואיות בהן דלקות פרקים, מחלות לב ואף סוכרת. מחקר שנערך על ידי חברת פורינה לאורך 20 שנים, עקב אחרי 48 כלבי לברדור לאורך כל חייהם. ממצאי המחקר העלו כי הכלבים בהם נשמר מצב גופני תקין, חיו במוצע 1.8 שנים יותר מכלבים אשר סבלו מעודף משקל.

הערכת מצבו הגופני של הכלב בשיטת הניקוד הפשוטה של פורינה, מעניקה לבעלים אפשרות לזיהוי מוקדם של השמנת יתר ושל ירידה במצב הגופני. לאחר קבלת הממצאים, הם יוכלו לבצע את השינויים הנדרשים בכמויות ההאכלה ובפעילות הגופנית של הכלב, כדי להחזיר אותו למצב גופני תקין.

כיצד פועלת שיטת ה-BCS?

הערכת המצב הגופני של הכלב כוללת סקירה פיזית של שלושה פרמטרים, ומתן ניקוד לכל אחד מהם. הניקוד ניתן בסולם של 1-9, כאשר מצב גופני של 1 מעיד על כך שהכלב סובל מתת משקל, ומצב גופני 9 משמעו עודף משקל משמעותי. מצב גופני תקין נחשב לכזה שנמצא באמצע הסקאלה, ולכן מקבל ציון של 4-5. זהו המצב הגופני אליו רצוי לשאוף.

אילו פרמטרים מקבלים ניקוד ומה צריך לבדוק?

  1. בדיקת כלוב הצלעות– העבירו את כף היד לאורך קשת הצלעות של הכלב, משני צדי הגוף. המטרה היא להעריך את כמות השומן מעל כלוב הצלעות. בכלב רזה מדי יורגשו הצלעות בקלות רבה, בשל העדר שומן. בכלב הסובל מהשמנת יתר, לא יורגשו הצלעות כלל.
  2. בדיקת פרופיל– הביטו בגופו של הכלב כאשר הוא עומד בפרופיל, מומלץ לעשות זאת כשאתם נמצאים בגובה העיניים של הכלב. המטרה היא לנסות ולהעריך את גודל הבטן של הכלב. בכלב הסובל מהשמנת יתר הבטן תהיה שמוטה מטה, ואילו בכלב שסובל מתת משקל הבטן תהיה משוכה פנימה מיד לאחר סיום כלוב הצלעות.
  3. בדיקה מלמעלה– כעת התבוננו בכלבם במבט מלמעלה. במצב של תת משקל תראו קו מותן מודגש, ואילו בכלב הסובל מהשמנת יתר קו המותן ייעלם לחלוטין.

לאחר הערכת שלושת המשתנים הללו, בדקו מהו הניקוד המתאים לכלבכם על פי טבלת הערכת המצב הגופני המצורפת:

בכלב הסובל מתת משקל (מצב גופני בין 1 ל- 3): 

הצלעות נראות בקלות ובמעבר כף היד מורגשות היטב. חוליות עמוד השידרה נראות ומורגשות היטב במעבר כף יד על חוט השידרה, ועצמות האגן בולטות. בהסתכלות מהצד הבטן משוכה מאד פנימה לאחר כלוב הצלעות, ובהסתכלות מלמעלה המותן מאד צר וברור.

בכלב בעל מצב גופני תקין (מצב גופני 4 או 5): 

ניתן להרגיש הצלעות בקלות יחסית בהעברת כף היד, ואין עליהן רקמת שומן רבה. המותן נראה בקלות מלמעלה, אך אינו צר מאד (מראה של שעון חול). בהסתכלות על פרופיל הכלב, הבטן מוכנסת פנימה רק במעט.

בכלב הסובל מהשמנת יתר (מצב גופני בין 6 ל- 9):

הצלעות לא מורגשות כלל או מורגשות רק בקושי רב, קיימת הצטברות שומן באזור שני צדי עמוד השדרה ובאזור המותניים ובסיס הזנב. הבטן נפולה ורחבה, ובמבט מלמעלה אי אפשר להבחין במותן.

מה עושים בשלב הבא?

אחרי שהערכתם את מצבו הגופני של הכלב, הגיע הזמן ליישם את המסקנות. אם נראה שהכלב במצב גופני תקין, מומלץ רק להמשיך לעקוב אחר מצבו. אם אתם חושדים שהוא סובל מתת משקל או מעודף משקל, חשוב להתייעץ עם וטרינר כדי לאבחן את הסיבות לכך. במקרה של עודף משקל, הווטרינר יבנה לכלב תוכנית להורדת משקל הדרגתית באופן בטוח ובריא, עם הוראות האכלה מתאימות שיעזרו לו להרגיש במיטבו.