כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה
אם הכלב שלכם סובל לפתע משלשול והקאות, ייתכן והוא סובל מדלקת מערכת עיכול אקוטית הנקראת גם גסטרואנטריטיס אקוטי. בעיה זו נפוצה יחסית בכלבים, ולרוב תופיע לאחר אכילת מזון חדש או זר כלשהו, אך עם הטיפול הנכון היא גם תיעלם במהירות.
מהי דלקת אקוטית במערכת העיכול?
דלקת בקיבה ו/או במעיים. הדלקת פוגעת ברירית המצפה את מערכת העיכול וגורמת לשיבוש ביכולת העיכול, הפירוק והספיגה של רכיבי מזון ומים. הסימנים של הדלקת האקוטית מופיעים במהירות ונעלמים במהירות, וזאת לעומת דלקת כרונית אשר מתבטאת בסימנים ממושכים יותר (מעל לשבועיים).
הגורמים לדלקת אקוטית במערכת העיכול של כלבים
קיימות סיבות רבות אפשריות להתפתחות דלקת אקוטית במערכת העיכול של כלבים.
- אכילת מזון זר (אכילת זבל בעת טיול, אכילת שאריות מזון בייתי, או החלפה למזון חדש ללא מעבר הדרגתי)
- מזון מקולקל
- חשיפה לרעלנים
- בליעת גוף זר
- זיהומים על רקע חיידקי או נגיפי
- כיבים במערכת העיכול
- מחלות נוספות כגון פגיעת כבד, לבלב או כליות
לעיתים לא ניתן לזהות את המקור להופעת הדלקת והיא חולפת כפי שהיא באה.
הסימנים הנפוצים לדלקת אקוטית במעי או בקיבה
דלקת אקוטית במערכת העיכול לרוב תבוא לידי ביטוי בשלשולים, הקאות, נסיונות הקאה לא פרודוקטביים, כאב בטני, ירידת תאבון ולעתים נדירות גם אפתיה. במידה וקיימת עדות לדם טרי או מעוכל בשלשול או בהקאה - יתכן ומדובר מצב חמור יותר וחשוב להגיע לביקור חירום אצל הוטרינר.
איבחון גסטרואנטריטיס אקוטי
איבחון דלקת אקוטית במערכת העיכול של הכלב יתבצע על ידי וטרינר, במרבית המקרים באופן מהיר ויחסית ברור. הוטרינר יערוך תשאול מלא, בדגש על היסטוריית התזונה ואפשרות של חשיפה לגופים זרים, מזון זר או מקולקל ויערוך בדיקה גופנית מקיפה. בהתאם לממצאים, יעריך הוטרינר האם מדובר אכן בדלקת אקוטית או האם מדובר במצב חמור יותר הדורש איבחון נוסף כבדיקות דם מקיפות או הדמייה.
טיפול בדלקת עיכול אקוטית
מניעת דלקת עיכול אקוטית אצל כלבים
הגורמים האפשריים להופעת הדלקת שונים ומגוונים, ולפעמים אפילו לא ברור לנו מה היה הגורם להתלקחות. לכן לא תמיד ניתן למנוע חזרתיות של דלקת אקוטית אך ניתן לנקוט מספר צעדים כדי להקטין את הסיכויים שלה להופיע.
מניעת אכילת זבל בעת טיולים
לא פשוט למנוע מכלבים גרגרנים לאכול מכל הבא לפה בזמן הטיול היומי, ובכל זאת חשוב מאוד להתעקש ולהרחיק אותם מזבל אקראי ברחוב או בביקור במסעדה, בכדי למנוע התפרצות של דלקת, חשיפה לרעלים או בליעת גורם זר בטעות. יש לטייל אך ורק עם רצועה וכמובן לא להוריד ממנו את העיניים.
החלפת מזון הדרגתית
הקפדה על שיגרת חיסונים ותילוע
דלקת מעי ויראלית מהווה סכנת חיים עבור גורי כלבים, הקפדה על מועד החיסונים תמנע את הדלקת. טיפול שגרתי נגד תולעים ימנע נגיעות ופגיעה שלהן במערכת העיכול.