Your Pet, Our Passion.
Family of four playing with black puppy

איך להרגיל את הכלב לתינוק חדש?

3 דקות קריאה

הגעת תינוק חדש הביתה הוא רגע מרגש ומאושר . זהו גם רגע שמשמעותו שינויים רבים לכל המשפחה ובין השאר גם לכלב המשפחתי. כדאי ורצוי לעזור לכלב להתכונן לרגע זה בעזרת תכנון נכון והכנות מתאימות.

כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית  לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה

למה חשוב להכין את הכלב להגעת התינוק החדש?

הכלב הוא חלק מהמשפחה, והגעת תינוק חדש הוא שינוי משמעותי בחייו. לפתע יש אדם נוסף בבית, אבל קטן יותר, עם קולות, ריחות ותנועות שונים לחלוטין מהמוכר לו. בנוסף, הוא כבר אינו בן יחיד ומפונק ועליו לחלוק תשומת לב עם התוספת החדשה. כל השינויים הללו יכולים להשרות תחושות של סטרס, קינאה ואף תיסכול  אצל הכלב והוא אף יכול להתחיל לקשר את התינוק החדש לתחושות הלא נעימות אותן הוא חווה. לכן, חשוב להרגיל את הכלב מבעוד מועד לשינויים הצפויים בעת הגעת התינוק ולבצע את ההיכרות בינו לתינוק בצורה הדרגתית.

דרכים להכנת הכלב לקראת תינוק חדש

רצוי להתחיל בהכנת הכלב לקראת בואו של התינוק החדש עוד בעת ההריון, כך שיהיה זמן מספק להקנות לו הרגלים חדשים, לחזק את הוראות האילוף אותן הוא מכיר ולהעניק לו את הטיפול הוטרינרי הרצוי טרם הגעת התינוק:
•    כדאי ורצוי לדאוג לסירוס/ עיקור של הכלב/ה טרם הגעת תינוק- מעבר ליתרונות הבריאותיים הידועים, זכרים יהפכו רגועים וממושמעים יותר ונקבות לא יחוו ייחום הגורם למשיכת זכרים.
•    חשוב לדאוג לטיפולים וטרינרים שוטפים- לחסן, לטפל כנגד תולעים וכן לטפל כנגד פרעושים וקרציות.
•    חשוב לנסות ולהקנות רוטינה (שגרה) יומית אשר תוכל להמשיך גם לאחר בוא התינוק החדש. לשמר זמני טיול וזמני האכלה של הכלב אשר יתאפשרו בתקווה גם אחרי הגעת התינוק.
•    כדאי להרגיל את הכלב לכל החפצים החדשים שיוכנסו הביתה וכן לתרגל טיול לצד עגלת תינוק.
•    חשוב וכדאי לתרגל פקודות בסיסיות ושמיעה להוראות. הדבר יעזור לאחר שהתינוק יגיע הביתה ותרצו זמן שקט עימו ללא הפרעה או שתבקשו מהכלב לעזוב את אחד הצעצועים שאינם שלו.
•    כדאי ליצור אזורים מסויימים בבית שיוגדרו כ-DOG FREE אשר אליהם הכלב אינו נכנס וזאת בעזרת שער סורגים ייעודי. שער שכזה, בניגוד לדלת סגורה, מאפשר לכלב לראות ולהריח מבלי לחוש מנותק מההתרחשות החדשה.

דרכים להיכרות הדרגתית בין הכלב לתינוק

•    כדאי להביא מבית החולים, עוד טרם הגעת התינוק, בד עם הריח של התינוק ולאפשר לכלב לרחרחו כך שיחל להכיר את הריח של התוספת החדשה הצפויה
•    בעת כניסת האם הביתה- כדאי שלא תחזיק את התינוק. כך יוכל הכלב המתגעגע לזכות בתשומת הלב הנחוצה לו , ואנו לא נחשוש מקפיצות שימחה שלו העלולות לסכן את התינוק.
•    לאחר ההגעה הביתה כדאי לשבת עם התינוק בחדר DOG FREE ולאפשר לכלב ראשית לשמוע ולהריח אותו.
•    כאשר התינוק מוחזק בידיים ניתן לתת לכלב להתקרב ולרחרח ובמקביל לזכור להחמיא לכלב על התנהגותו הטובה. במידה והכלב נרתע- אל תכריחו , אל תכעסו. לטפו אותו ומאוחר יותר נסו בשנית.
•    חשוב ביותר ללמד את הכלב כי התנהגות רגועה ועדינה בקירבת התינוק משמעה קבלת חיזוקים חיוביים בצורת ליטופים , מחמאות ואף חטיפים.
•    בעת הגעת מבקרים , בקשו מהם להעניק תשומת לב גם לכלב, כך שלא ירגיש מוזנח או עזוב
•    ללא ספק תינוק חדש מספק עבודה בשפע, ריכשו צעצועים חדשים ומאתגרים לכלב בכדי שיוכל לשחק ולהנות מהם כשאתם עסוקים.  במקביל – יש למנוע מהכלב להגיע לצעצועים או חפצים אחרים של התינוק. חסימות מערכת עיכול על רקע מוצץ שנבלע או צעצוע קטן אחר מסכנות מאד.
•    והחשוב מכל- כלל הזהב- אף פעם לא להשאיר את התינוק והכלב לבדם ללא השגחה.  למרות אמונתנו העמוקה באופיו הרגוע של כלבינו וההיכרות רבת השנים, כיוון  שמדובר בשינוי משמעותי שחל בבית וכיוון שלכל אחד מאיתנו יש ימים פחות רגועים- על ההיכרות בין השניים להעשות תמיד תחת השגחה ובצורה הדרגתית.

רוב הכלבים מתרגלים לתינוק במהירות ומחשיבים אותו כחלק בלתי נפרד מהמשפחה. הם מתחילים לתפקד כחבר למשחקים, ומגלים סבלנות רבה. ילדים וכלבים שזוכים לגדול ביחד יהפכו לרוב לחברים הטובים ביותר, רק חשוב לזכור- על הקשר להיווצר בהדרגה ובבטחה!