להקפדה על שיגרת טיפוח בגורי חתולים יתרונות רבים. שיגרת טיפוח נכונה תביא כמובן לשמירת בריאות הפרווה והעור, האוזניים והשיניים. אך מעבר לכך, היא גם משמשת לחיזוק הקשר עם הגור, תרגיל אותו לטיפול ותקל על המשך שיגרת טיפוח נכונה ורגועה גם בבגרות . בנוסף, טיפוח שגרתי יאפשר לכם להכיר היטב את גוף החתלתול שלכם ולזהות בקלות שינויים שיתכן ודורשים התייחסות.
טיפול וטיפוח הפרווה אצל גורי חתולים
גורי חתולים, ממש כמו חתולים בוגרים, מבלים לא מעט מזמנם בטיפוח הפרווה. הם מנקים את עצמם על ידי ליקוק עצמי והלשון המחוספסת שלהם פועלת כמו מיני מברשת המסירה שיער מת ומושחת את הפרווה בלחות ושומן.
עם זאת, לעתים נדרשת עזרה שלנו למנוע הצטברות לכלוך קשה להסרה, מניעת קשרים בפרווה וכדורי שיער. לכן, חשוב להרגיל את גור החתולים להברשה שגרתית של הפרווה.
לגורים, פרווה רכה וקצרה יותר מלחתול בוגר ולכן המלאכה קלה ומהירה יותר . תדירות ההברשה תלויה בסוג הפרווה. בחתלתולים בעלי פרווה קצרה נדרשת הברשה קצרה אחת לשבוע ואילו בחתלתולים מגזע ארוך שיער תדרש הברשה תדירה יותר.
חשוב להרגיל את הגור בצורה הדרגתית למברשת וליצור חיזוקים חיוביים סביב פעולת ההברשה. בשלב הראשון כדאי להניח את גור החתולים שלכם על הברכיים ולתת לו לרחרח את המברשת. פעמים רבות הוא ישפשף את פניו עליה ויסמנה כך. לאחר מכן התחילו להבריש בעדינות, תחילה את אזור הגב ולאחר מכן את צידי הגוף. שבחו את החתול בקול רגוע ולטפו אותו במהלך ההברשה. אפשר אף להציע פינוק טעים במקביל. יש תחילה להבריש לפרקי זמן קצרים ולאחר שהגור התרגל לפעולה, ניתן להאריך את משך ההברשה וכן לפנות לאזורים רגישים יותר כמו הבטן, הזנב והאוזניים.
לאחר שהחתלתול הסתגל לפעולת ההברשה והוא רגוע ונהנה מהחוויה, אפשר להתחיל להרגילו לבדיקת בריאות מהירה באזורים למגע שפחות אהובים על חתולים . בכל מפגש טיפוח אפשר לנסות ולהוסיף אזור חדש לבדיקה- למשל, לגעת בכפות הרגליים , לבחון את הציפורניים, להציץ באוזניים ואף לפתוח בזהירות את הפה לבחינת השיניים. כל נסיון שכזה צריך להעשות לאט, כשהגור נינוח ורגוע והכל בהדרגה. והכי חשוב- סיימו תמיד את מפגש הטיפוח עם ליטוף ,שבחים ואף פינוק קטן.
צחצוח שיניים
חלל הפה הוא אחד האזורים הרגישים היותר בגוף החתול, ובעיות שיניים וחניכיים נפוצות למדי בחתולים בוגרים. אחת הדרכים הטובות ביותר לשמור על בריאות חלל פה של החתול הינה צחצוח שיניים. לגורי חתולים שיני חלב שאינן דורשות טיפול, אולם זהו הזמן הטוב ביותר להתחיל ולהרגיל את החתול הצעיר למגע בשיניים . ההרגלה לצחצוח שיניים לוקחת זמן ודורשת סבלנות , אך אם תצליחו - תוכלו להמשיך בצחצוח שיניים של החתול הבוגר ובתקווה להימנע מבעיות חלל פה בהמשך הדרך. אז איך עושים זאת? כרגיל הכול בהדרגה, עם הרבה סבלנות ותוך חיזוקים חיוביים.
יש לבחור במשחת שיניים מתאימה לחתולים
יש לרכוש משחת שיניים שפותחה במיוחד לחתולים, בהן משלבים טעמים מושכים כעוף או מאלט. שימו לב שאסור להשתמש במשחות שיניים אנושיות, שכן הן לחלוטין לא מתאימות לבעלי חיים. יש להרגיל על פני מספר ימים בהדרגה את הגור לטעם ולמרקם של המשחה- להציע מעט מהמשחה על האצבע לחתלתול ולאפשר לו ללקק.
בשלב הבא יש לרכוש מברשת שיניים המתאימה לחתולים
מברשות כאלו תוכלו למצוא בחיות לחיות מחמד.
הרגלת גור החתולים למגע מברשת השיניים
כשהגור שלכם נינוח ורגוע, ניתן ללטף אותו באזור הראש והפה ובהדרגה להרגיל אותו להפשלת חניכיים ומגע עדין של מברשת השיניים בשיניים. יש לתגמל את החתול לאחר שאפשר את המגע. לא מומלץ להכניס אצבע חשופה. נשיכה ,גם משיני גור חתולים, יכולה להיות מכאיבה מאד. שוב מדובר בתהליך של מספר ימים עד שהגור התרגל למגע על השיניים.
ניסיון לבצע צחצוח שיניים מלא לגור
לאחר שבוצעה התרגלות הן לטעם המשחה והן למגע המברשת- ניתן לשלב את השתיים ולנסות להתחיל במלאכת הצחצוח. על צחצוח השיניים להעשות רק בחלק החיצוני של השיניים כאשר המברשת בזוית של כ45 מעלות , ובתנועות סיבוביות, כך שיהיה מגע בינה לשטח פני השן החיצוני והאזור בו השיניים במגע עם החניכיים (אך לא על החניכיים עצמן). יש להתחיל בצחצוח קצרצר של כ- 10 שניות בלבד, באזור קטן , וכרגיל לתגמל בליטוף ומילים טובות. לאחר הסתגלות לפעולת הצחצוח, בהדרגה יש לנסות ולצחצח את כל פני שטח השיניים- אך להקפיד על צחצוח קצר, של כחצי דקה.
לעתים על אף כל הניסיונות הגור לא ישתף פעולה ויסרב לפעולת הצחצוח. במקרים שכאלו דרך מהנה, טעימה ומשלימה לשמירה על בריאות השיניים היא שימוש בחטיפים דנטליים ייעודים. חטיפים אלו ניתן לתת כפרס לאחר צחצוח מוצלח וגם כתחליף לצחצוח במידה ולא מתקבל שיתוף פעולה המקווה מצד גור החתולים שלכם. חטיפי דנטלייף DentaLife לחתולים פותחו במיוחד לטיפול יומיומי בבריאות חלל הפה של חתולים. המרקם הפריך והייחודי תוכנן במדויק להקפת כל שטח השן ולעידוד החתול לנגוס בו בעזרת שיניו האחוריות, כך שכל חלל הפה, כולל השיניים האחוריות הקשות ביותר להגעה, עובר ניקוי יסודי.
קיצוץ צפורניים
קיצוץ ציפורניים נדרש בעיקר בחתולי בית שאינם יוצאים החוצה לטפס על עצים ושמתקני הגירוד בבית אינם מביאים לשחיקה מספקת של הציפורניים . ציפורניים ארוכות יכולות להביא לנזק ניכר לריהוט בבית וגם לכם ולכן כדאי ומומלץ להרגיל את גור החתולים החדש גם לפעולת טיפוח זו. גם כאן חשובה סבלנות והתרגלות הדרגתית. מומלץ כמו כן לתרגל וללמוד תחילה כיצד לבצע קיצוץ נכון אצל הווטרינר ורק לאחר שעברתם הדרכה, לנסות ולבצע פעולה זו בבית.
חתולים רבים אינם אוהבים מגע בכפות הרגליים ולכן שלב ראשון הוא להרגיל את הגור למגע בכפות, לעיסוי עדין שלהן וללחיצה עדינה על האצבעות שמביאה לשליפת הציפורניים. לאחר שהחתלתול התרגל והבין כי המגע בכפות הרגליים אינו מזיק לו ובתקווה אף נעים, כדאי להכיר לו את קוצץ הציפורניים בהדרגה. יש לשים את הקוצץ ליד החתלתול ולאפשר לו לרחרח ולבדוק אותו . כדאי גם להפעיל את הקוצץ לידו בכדי שיתרגל לרעש . בשלב הבא ניתן בזהירות לחשוף ציפורן אחת ולקצוץ אותה (כאמור כפי שהודרכתם במרפאה) וכמובן לתגמל בשבחים וליטופים. ציפורן אחת בכל פעם תספיק בתחילה, עד שהחתלתול יסתגל לפעולה וילמד כי אינה מכאיבה או פוגעת בו.