Your Pet, Our Passion.
two bengal kittens lying together

שאלות ותשובות נפוצות – תזונה לחיות מחמד

3 דקות קריאה

כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה

גידול כלבים וחתולים ובחירת המזון המתאים ביותר עבורם מעלה שאלות רבות, כדי לעזור לכם לענות עליהן ריכזנו עבורכם את השאלות הנפוצות ביותר עם תשובות מלאות.

1. האם אתם מבצעים ניסויים בבעלי חיים?

פורינה לא ביצעה ולא מבצעת ניסויים בחיות. החברה חרטה על דיגלה את אהבת החיות והדאגה לבריאותן ושלומן.

2. האם המזון שלכם כולל רכיבים מן החי?

בכל מזונות חברת פורינה קיימים רכיבים מן החי, כאשר לרוב מדובר בחלבון מן החי או שמן דגים שמספק חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3. חלבון מן החי מספק חומצות אמינו חיוניות, וויטמינים ומינרלים חיוניים, בעלי איכות ונעכלות גבוהה ומעניקים מענה רחב לצרכים התזונתיים של כלבים וחתולים.

3. איפה אפשר לרכוש את מוצרי פורינה ONE?

בכל רשתות המזון הגדולות: מגה, שופרסל, רמי לוי, אם-פאם, טיב טעם, יינות ביתן, וכו'.

לאיתור הסניף הקרוב לביתך

5. איזה מוצר מתאים לחיית המחמד שלי?

נשמח לייעץ ולהתאים את המוצר הנכון ביותר עבור חיית המחמד שלך.

לקבלת המלצה מוטרינר פורינה צרו קשר

6. מה המחיר של המוצרים שלכם?

על פי הנחיות הממונה על ההגבלים העסקיים אין באפשרותנו, כיצרן ויבואן, לקבוע את מחיר המדף של המוצרים. מחירי המדף של המוצרים נקבעים אך ורק על ידי בעלי החנויות.

7. אפשר לתת לכלב/ חתול שלי מזון שאינו מתאים לגילו?

ככלל, יש להזין את הכלב או החתול שלנו במזון ייעודי שמותאם למאפייניו הספציפיים, כדי לתת את המענה הנכון לכל צרכיו. במידה ויש ברשותכם מזון שאינו תואם את גיל הכלב או החתול, ניתן למשך תקופה קצרה (מספר חודשים) לתת מזון שמותאם לגורים גם לכלב או לחתול בוגר תוך מעקב אחר משקל הגוף.

8. מה ההבדל בין אוכל לגורים לבין אוכל לבוגרים?

בדרך כלל במזון לגורים גודל הכופתית יהיה קטן יותר ממזון לבוגרים, הוא בעל צפיפות קלורית גבוהה יותר המותאמת לגדילה המהירה של הגור, אחוז החלבון יהיה גבוה יותר כדי לסייע בהתפתחות תקינה, המזון יכיל חומצות שומן החיוניות להתפתחות הראייה והמוח  וכמות המינרלים תהיה גבוהה יותר לסיוע בגדילה תקינה של העצמות והשיניים.

9. מדוע יש מזון מיוחד לכלבים מבוגרים?

כלבים בגילאים מתקדמים (מעל 7 בגזע בינוני/גדול ומעל 9 בגזעים קטנים) חווים ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, או ירידה בפעילות המוח כמו הזיכרון, העירנות והתגובה לסביבה, קיימת ירידה בפעילות המטבולית הגוף, יש נטייה לירידת מסת השריר ועלייה בריקמת שומן, והתפתחות של בעיות מפרקים.
מזון המותאם לכלבים מבוגרים יכיל תכולת שומן נמוכה לצד רמות חלבון גבוהות בעל נעכלות גבוהה, חומצות שומן מסוג אומגה 3 וגלוקוזאמין לתמיכה במפרקים ושמנים בוטניים ייחודים ונוגדי חימצון אשר הוכחו כמסייעים לשיפור קוגניטיבי. 

10. האם אפשר לתת לכלב מזון שאינו מתאים לגזעו?

ככלל, יש להזין את הכלב במזון ייעודי שמותאם למאפייניו הספציפיים, כדי לתת את המענה הנכון לכל צרכיו. הבדלי הגדלים בין גזעי הכלבים השונים משקפים גם הבדלים בקצב המטבולי, צרכים אנרגתיים שונים  וכמו כן קיימות בעיות שונות האופיייניות לגדלי כלבים  שונים. כך, כלבים מגזע קטן הם בעלי צריכה אנרגתית גבוהה יותר, סובלים יותר מבעיות שיניים וחניכיים ולעומתם כלבים מגזעים גדולים סובלים יותר מבעיות מפרקים. לכן, מזונות המותאמים לגזעים שונים מותאמים הן בצפיפות קלורית והן לצרכים הייחודים של גודל הכלב. במידה ויש ברשותכם מזון יהמותאם לכלב לגזע גדול, ניתן לתת למשך תקופה קצרה לכלב מגזע קטן (תוך מעקב אחר משקל הגוף), אך לא להיפך וזאת בעיקר בשל הצריכה האנרגטית הגבוהה יותר של כלב מגזע קטן.

11. הכלב שלי סובל מעודף משקל, מה לעשות?

תהליך נכון של ירידה במשקל הכלב ילווה על ידי הווטרינר המטפל על מנת לראות כי קצב הירידה נעשה בצורה מיטבית. יש לדאוג למזון מותאם במיוחד לסיוע בירידה במשקל שנותן מענה לכל צרכיו של הכלב, ולא להפחית כמויות של המזון הנוכחי (הפחתת כמויות מזון שאינו מיועד לירידת משקל יכולה להביא להתפתחות  של חסרים תזונתיים).

לקבלת המלצה מוטרינר פורינה צרו קשר

12. האם יש מוצר למניעת כתמי דמעות אצל פודלים וצ'או צ'או?

למרות האמונה הרווחת אין הוכחה לכך שתזונה משפיע על הפרשות מעיניהם של כלבים. כלבי פודל וצ'או צ'או הינם בעלי עור רגיש ועל כן מומלץ לתת תזונה שמעשירה את העור, עשירה באומגה 3 ובאבץ.

13. מה היתרונות בשילוב חיטה ואורז במזון כלבים?

שילוב מקורות הפחמימות של חיטה ואורז בפורמולה המתקדמת של פרו פלאן נועד למנוע תנודות של סוכר בדם. המטרה היא ליצור תחושת שובע ולא לגרום לכלב לחפש נשנושים מצד אחד ומצד שני למנוע פוטנציאל להשמנה וסוכרת. במחקרים של פורינה מצאו כי שילוב של חיטה מסוג מסוים עם האורז והתירס יעניקו את האיזון האופטימאלי של פחמימות, המביא את הכלב לתחושת שובע.

יש שני סוגי פחמימות בהיבט של תנודות סוכר:
•    פחמימות בעלות מדד קטוגני גבוה
•    פחמימות בעלות מדד קטוגני נמוך
כלומר כאלו שיגרמו להפרשת אינסולין חזקה וכאלו שלא. המטרה של שילוב הפחמימות היא לבצע את הפעולה המשולבת של מתן אנרגיה זמינה מיידית יחד עם אנרגיה לטווח ממושך יותר.

14. כמה אוכל לתת לכלב/לחתול שלי?

כמות המזון מותאמת לצרכי הכלב או החתול, רמת הפעילות, מצב רפואי, משקל ועוד משתנים רבים,  על כל אריזת מזון קיימת טבלת האכלה מומלצת על פי משקל הכלב או החתול. עם זאת, מדובר בהמלצה בלבד ושינויים ברמת הפעילות ואף באקלים הסביבתי יכולים להשפיע על כמות ההאכלה הנדרשת. כדאי לתת את מנת המזון המומלצת על שק האוכל ולעקוב אחר משקל בעל החיים. במידה וקיימת עליית משקל או ירידת משקל על הכמות המומלצת, כדאי לפנות לוטרינר על מנת להתאים את הכמויות.

בנוסף, וטרינר פורינה ישמח לייעץ על כמות המזון המותאמת לחיית המחמד שלך.
ניתן לפנות בטלפון 1-800-70-60-40.

15. כמה אוכל לתת לגורים?

בדיוק כמו אצל כלבים וחתולים בוגרים, גם פה אין תשובה שהיא חד משמעית ונכונה לכל הגזעים. הכמויות תלויות בגזע הגור, רמת הפעלתנות שלו, מצבו הרפואי ומצב התפתחותו הפיזי ועוד. 
על כל אריזת מזון קיימת טבלת האכלה מומלצת על פי גיל הגור או החתלתול בחודשים ומשקלו הצפוי בעת בגרות. עם זאת, מדובר בהמלצה בלבד וכאמור גזע, שינויים ברמת הפעילות ואף האקלים הסביבתי יכולים להשפיע על כמות ההאכלה הנדרשת. כדאי לכן לתת את מנת המזון המומלצת על שק האוכל ולעקוב אחר משקל הגור או החתלתול וקצב הגדילה שלו אצל הוטרינר.
וטרינר פורינה, ישמח לסייע לכם ולתת ייעוץ פרטני עבור הגור שלכם במוקד הטלפוני שלנו במספר: 1-800-70-60-40.

16. איזה מזון ביתי אפשר לתת לכלב?

אם החלטתם לתת לכלב הזנה בייתית בלבד, חשוב ביותר להתייעץ עם תזונאי וטרינרי בכדי לקבל תפריט בייתי העונה על כל הדרישות והצרכים התזונתיים המלאים של הכלב. במקביל, יש להיות במעקב אצל הוטרינר הפרטי לצורך הערכת סימנים לחסרים תזונתיים ולצורך הערכת מצב גופני. יש כמובן להמנע ממזונות רעילים לכלבים ( כגון שוקולד, ענבים, צימוקים, בצל ושום). 
חשוב לציין כי במחקר שנערך בשנת 2013 באוניברסיטת דיוויס בארה"ב ובו נבדקו 200 תפריטים להזנה בייתית לכלבים, ב- 95% מהתפריטים נמצאו חסרים תזונתיים של לפחות רכיב חיוני אחד, כולל תפריטים שנערכו ע"י תזונאים וטרינריים.

17. איזה מזון ביתי אפשר לתת לחתול?

כמו בכלבים, גם בחתולים בניית תפריט להזנה בייתית הוא  משימה מאתגרת מאד. לצורך הזנה בלעדית במזון בייתי יש להתייעץ עם תזונאי וטרינרי בכדי לקבל תפריט העונה על כל הדרישות והצרכים התזונתיים של החתול. במקביל, יש להיות במעקב אצל הוטרינר הפרטי לצורך הערכת סמנים לחסרים תזונתיים ולצורך הערכת מצב גופני.
חשוב לציין כי במחקר שנערך בשנת 2019 ובו נבדקו 114 מירשמים להזנה בייתית לחתולים שנלקחו מספירם ומהאינטרנט- בכל המירשמים נמצאו בעיות ועל כן תפריט שכזה חייב להעשות על ידי תזונאי וטרינרי מומחה, יש לעקוב במדיויק אחר הרכיבים בו וכן להיות במעקב אצל הוטרינר.

18. מה ההבדל בין סוגי המזון השונים?

סוגי המזון לכלבים וחתולים מגיעים ברמות שונות של איכות, אשר נקבעת על פי סוג החלבון מהחי, ריכוז החלבון מהחי במוצר, ריכוז החלבון במוצר, רמת האנרגיה של המוצר ועוד. המזונות מתחלקים למזונות מלאים- מזון אשר מספק את כל צרכיו של בעל החיים, ולמזונות משלימים- שאינם ממלאים אחר כל הצרכים התזונתיים ועל כן מצריכים שילוב של מזון אחר או תוספים על מנת למלא את כל הצרכים של בעל החיים. המזונות מתחלקים גם על פי אחוזי הלחות בהם, כאשר המזונות הנפוצים הינם מזונות יבשים (עד 13% לחות ) ורטובים/ שמורים (מעל 50% לחות)  ועל פי התאמתם לגיל, גודל והצרכים ייחודים של בעל החיים, בנוסף במקרים מסויימים עשוי הוטרינר להמליץ על מזונות ייעודים לתמיכה במצבי מחלה מסויימים וטיפול בהם.

19. למה הכלב/החתול שלי לא רוצה לאכול מהמזון החדש שקניתי לו?

במידה ומדובר במזון איכותי, אין הדבר מעיד על חוסר רצון לקבל את המזון, אלא על קושי להסתגל לשינוי. הדרך הבטוחה ביותר להרגיל את הכלב או החתול לשינוי היא לבצע הפחתה הדרגתית במזון הישן עד למעבר מלא למזון החדש על פני 10-14 יום.

20. העברתי את הכלב/ חתול שלי למזון חדש והוא משלשל/ מקיא, מה לעשות?

לעיתים כאשר מתבצע מעבר מהיר בין מוצרים, ללא תקופת הסתגלות של מערכת העיכול למזון החדש, יתכנו אכן סמנים של הקאות או שלשולים. על כן, ההמלצה היא כי כל מעבר למזון החדש יש לבצע בצורה הדרגתית על פני 7-10 ימים בהם עולה בהדרגה היחס בין המזון החדש למזון הקודם. כל זאת במטרה להביא להסתגלות הדרגתית של מערכת העיכול למזון החדש 
במידה ולא קיימת הטבה בסמני מערכת העיכול או במידה וקיימת אף החמרה קלינית - ייתכן והם אינם נובעים כלל מהחלפת המזון ומומלץ  להיוועץ בהקדם עם הוטרינר.