Your Pet, Our Passion.
Owner holding cat

עיקור חתולה וסירוס חתול: כיצד זה תורם לבריאותם?

3 דקות קריאה

ההחלטה לבצע סירוס חתול או עיקור חתולה היא אחת החשובות שתקבלו. כך תעשו זאת נכון

עבור בעלי חתולים רבים, ההחלטה על עיקור חתולה או סירוס חתול עשויה להיות לא פשוטה. הם תוהים אם להעביר חתולים בריאים פעולה כירורגית, וחוששים מהשפעותיה על חיית המחמד בהמשך. בפועל, לשני הניתוחים חשיבות עצומה לבריאות החתולים, ופוטנציאל במניעת סבל מהגורים שעתידים להיוולד.  

עיקור וסירוס הן פעולות נפוצות מאוד. אם אימצתם את החתול או החתולה שלכם מעמותה או מאגודה, כנראה ששילמתם על סל אימוץ והבאתם את חיית המחמד הביתה לאחר שכבר עברו אותן. במצבים אחרים, ההחלטה הנוגעת למעבר התהליך היא שלכם. בסעיפים הבאים תמצאו מידע אודות הפעולות, יתרונותיהן וטיפים הנוגעים להחלמה מהן.  

למה לעקר חתולה? 

ייחום ראשון של חתולה צפוי להתחיל בגיל חמישה חודשים או מעט מאוחר יותר. הייחום נמשך מספר ימים, ולהבדיל מהמצב אצל כלבות, חתולות שלא ייכנסו להריון ימשיכו להתייחם לסירוגין אחת לשלושה שבועות בערך. התהליך יחזור על עצמו לאורך כל עונת הייחום, שנמשכת חודשים ארוכים.  

במהלך הייחום החתולה תשנה את התנהגותה, תיילל לעתים קרובות ותרים את האגן. בהיעדר פיקוח, היא עלולה לצאת מחוץ לבית במטרה להזדווג עם חתולים זכרים. חתולה מיוחמת שמסתובבת ברחוב יכולה להיפצע ולהידבק במחלות קשות מחתולים אחרים. אם אכן תיכנס להריון, היא תמליט גורים שיהיה עליכם לדאוג לטיפול בהם במשך שלושה חודשים ולמצוא להם בית. במצב בו גם אגודות ועמותות כורעות תחת נטל מציאת בית לגורי רחוב רבים, זו תהיה משימה קשה. 

הריון של חתולה אורך כ-60 ימים, בסופם היא ממליטה בממוצע ארבעה גורים. החתולה תוכל להיכנס להריון פעם נוספת כבר במהלך ההנקה, מה שיוביל למצב בו תוך שנה תמליט כ-12 גורים.

כל המלטה כוללת סיבוכים אפשריים וקשיים לחתולה ולגוריה. הגורים עלולים להיתקע בתעלת הלידה, לסבול ממחלות ולא לשרוד. דלקות שונות מתעוררות גם תוך כדי ההנקה. עיקור נחשב לפתרון הבריאותי המומלץ על ידי הווטרינרים כדי למנוע את כל אלה.

למה לסרס חתול? 

חתול לא מסורס יתחיל לפצוח ביללות תכופות באמצע הלילה כבר בתקופת הייחום הראשונה שלו, שתתרחש בדרך כלל בגיל חצי שנה. הוא יעשה כל שביכולתו לצאת החוצה כדי לאתר חתולות, ישתין ברחבי הבית כדי לסמן טריטוריה ויגלה סימני תוקפנות. אם יצליח לצאת, ייתכן שייקלע למאבקים עם זכרים אחרים, ייפצע ולא ישוב הביתה.

השפעת עיקור וסירוס על חתולים 

עיקור וסירוס כוללים הליך כירורגי שנעשה בהרדמה מלאה. אצל הזכרים מדובר בתהליך קצר ופשוט שאורך מספר דקות וכולל חתך בשק האשכים, ואצל הנקבות זהו תהליך ארוך יותר שמערב את פתיחת חלל הבטן. 

מיתוסים שגויים על סירוס ועיקור חתולים

  • עיקור וסירוס אינם משנים את אופיים של החתולים. התנהגותם של חתולים משתנה בתקופת הייחום, לעתים באופן שעלול לסכן אותם, וההליכים הללו מונעים זאת.  
  • אין צורך להמתין עד אחרי ההמלטה הראשונה כדי לעקר חתולות. עיקור וסירוס טרם הייחום הראשון עוזר במניעת מחלות באיברי הרבייה, וחתולים צעירים שיוצאים החוצה עשויים להתייחם לפני ששמתם לב לכך, ותגלו זאת רק כאשר תבינו שהחתולה בהריון או שהחתול ברח מהבית. 
  • אין צורך לתת לחתולה להמליט פעם אחת כדי שתוכל "להרגיש אמא". לחיות מחמד אין צורך לעבור התבגרות מינית, והן חיות את ההווה ואינן שקועות במחשבות על אימהות.  

טיפול בחתולים לאחר עיקור או סירוס 

  • בסיום הניתוח ייתכן שהחתולים יהיו עייפים וחסרי תיאבון. חומרי ההרדמה משפיעים על הרצון לאכול ולשתות, ועשויים גם לגרום להקאה. התייעצו עם הווטרינר באשר לזמן שיש להמתין לפני מתן מזון. 
  • אפשרו לחתולים לנוח, להתאושש ולישון. אל תרימו אותם שלא לצורך ואל תעייפו אותם במשחקים. 
  • הקפידו על ניקיון ארגז החול. תוכלו להחליף את החול בגזרי עיתונים למשך מספר ימים, כדי למנוע חיכוך בין אזור הניתוח לבין גרגרי החול.  
  • טיפול בחתולה לאחר עיקור יכלול מעקב אחר ההחלמה של החתך. אם החתולה מצליחה להוציא את התפרים, אם אתם שמים לב שהוא מתנפח או אם הוא מפריש הפרשות, יש לעדכן את הווטרינר. 
  • ייתכן שהחתול או החתולה שלכם יצטרכו "קולר אליזבת". מדובר בקולר שמיועד למנוע מחתולים ללקק את אזור התפר על גופן. התייעצו עם הווטרינר לגבי נחיצות של קולר כזה, ועם מומחית להתנהגות חולים לגבי השפעתו על התנהגות החתול בימים בהם הוא יענוד אותו. 
  • מאחר שסירוס הוא ניתוח פשוט יותר, בהיעדר סיבוכים גם ההחלמה ממנו צפויה להיות מהירה. טיפול בחתול לאחר סירוס כולל מעקב אחרי האזור כדי לוודא שהחתול אינו סובל מנפיחות או דימום מקומי. 
  • הגיעו לביקורת במרפאה הווטרינרית במועד שנקבע לכם. שימו לב לערנות החתולים, לעשיית הצרכים באופן סדיר ולחזרה לשגרת אכילה ושתייה רגילה. בכל שינוי או ספק, התייעצו עם הווטרינר המנתח.