Your Pet, Our Passion.
לוגו פרו פלאן
cat looking back at litter tray

עצירות אצל חתולים – הגורמים, הסימנים והטיפול

3 דקות קריאה
לוגו פרו פלאן
Sponsored by פרו פלאן

כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה

חתולים יכולים לסבול ממגוון של בעיות עיכול, אחת הנפוצות שבהן היא עצירות. במקרה כזה החתול שלנו לא יידע לספר לנו על הכאבים או אי הנוחות שהוא מרגיש, לכן חשוב להכיר את הסימנים המחשידים למצוקה של מערכת העיכול, את הגורמים לה ואת דרכי הטיפול, כדי להקל על החתול בהקדם האפשרי. 

הגורמים לעצירות אצל חתולים

  • התייבשות
  • תכולת סיבים נמוכה או גבוהה מדי במזון
  • שינויי מלחים בגוף
  • חסימה כתוצאה מכדורי פרווה
  • חסימה כתוצאה מבליעה של גוף זר 
  • תופעת לוואי לתרופות 

 

ישנן גם מספר בעיות רפואיות שיכולות להביא להתפתחות עצירות אצל חתולים, כמו התייבשות משנית למחלת כליות, גידולים במערכת העיכול, בעיות עצביות והיצרות של תעלת האגן מסיבות שונות. גם השמנת יתר וחוסר פעילות עשויות להוות גורם להתפתחות עצירות.
עצירות תיתכן גם כתוצאה ממצבי סטרס והימנעות מארגז צרכים שאינו נקי או שהחול בו לא התחבב על החתול המפונק שלנו. 

 

משנית לעצירות כרונית או לעתים ללא סיבה ברורה, חתולים עלולים לפתח סינדרום בשם מגה-קולון, שגורם לירידה בכיווציות המעי הגס, התרחבות לא תקינה שלו וחוסר תפקוד תקין של המעי. חתול שפיתח מגה-קולון יסבול מעצירות חמורה וחוזרת.
 

סימנים לעצירות בחתולים

סימני עצירות אצל חתולים אינם תמיד ברורים לעין, וחשוב לשמור על ערנות ולעקוב אחר ההתנהגות של החתול בביקוריו בארגז החול. אחד הסימנים הראשונים שנראה הוא כניסות תכופות מהרגיל לארגז החול, שלרוב ילוו בתנועות מאמץ, תיתכן הפגנת קושי במתן צואה, עדות לצואה נוקשה בנפח קטן, או היעדר צואה. חשוב לבדוק את הארגז ולוודא שלא מדובר בבעיה במתן שתן, שכן חסימת שתן מסכנת חיים באופן מיידי, ועל כן אם לא ברור מהו הגורם לכניסות התכופות יש לפנות בדחיפות לבדיקה וטרינרית. 
סימנים נוספים לעצירות אצל חתול כוללים תנוחה כפופה, יללות בארגז, בטן נוקשה וחוסר תיאבון. 
בכל מקרה של סימנים לעצירות אצל החתול חשוב לפנות לוטרינר כדי לאבחן את הגורם לבעיה. הוטרינר יערוך תשאול מלא, בדגש על היסטוריית התזונה ואפשרות של חשיפה לגופים זרים, ויערוך בדיקה גופנית מקיפה. לרוב הוטרינר ימליץ על בדיקות דם מקיפות בכדי לאתר בעיות חבויות, במקרים מסויימים יידרש צילום בטן כדי להעריך האם קיימת עדות לחסימה, לפגיעה בתעלת האגן או חשד לסינדרום מגה- קולון. 
בהתאם לממצאים ימליץ הוטרינר על טיפול מתאים, אולם ישנם מקרים רבים בהם לא מאובחנת סיבה ברורה להתפתחות הבעיה ונדרש טיפול סימפטומטי בלבד. 
 

טיפול ומניעה של עצירות אצל חתולים

אחרי שביקרנו אצל הוטרינר ושללנו בעיות רפואיות הדורשות טיפול מיידי (כמו חסימת מערכת העיכול, התייבשות, היצרות אגן וכו') ונשללו מחלות רקע המביאות לעצירות ומצריכות טיפול ממוקד, יש מספר טיפולים בסיסיים שחשוב להקפיד עליהם כדי לשמור על תפקוד תקין של מערכת העיכול ולסייע במצבי עצירות.  

מים מים ועוד מים!

מים חיוניים לתפקוד תקין של מערכת העיכול גם שלנו וגם של חתולים. צריכת מים תקינה ושמירה על הידרציה יסייעו במצב של עצירות, וזאת בכדי למנוע מצב של צואה יבשה ונוקשה. מומלץ לעודד את החתול לשתות על ידי הצבת קעריות מים מרובות, שימוש במזרקות מים ועוד. במקרים מסויימים כדאי לשקול מעבר למזון לח המכיל רטיבות גבוהה יותר.

בחירת מזון מתאים

לסוג המזון ובעיקר לתכולת הסיבים בו השפעה מכרעת על איכות ומירקם הצואה והיכולת לעשות צרכים באופן תקין. בחתולים הסובלים מעצירות כדאי לשקול מעבר למזון קל עיכול, תוספת סיבים מסיסים, הן כחלק מהמזון והן כתוספת חיצונית, ובמקרים מסויימים ניתן כאמור לשקול מעבר למזון לח במקום יבש.

פעילות גופנית

פעילות גופנית קבועה מניעה את מערכת העיכול ותורמת ליציאות בתדירות קבועה. הקפידו להעניק לחתול שלכם זמן ומרחב לפריקת אנרגיות יומיומית.

הורדה במשקל

במידה ומדובר בחתול הסובל מהשמנת יתר, המשקל העודף תורם לבעיות במתן צואה ולכן מומלץ על הורדת משקל הדרגתית. תוכנית להורדת משקל הדרגתית מבוצעת אך ורק בליווי וטרינרי, שכן הורדה מהירה מדי עלולה להוביל לבעיות מסכנות חיים!

ארגז החול

שמרו על ארגז החול נעים ומזמין, הקפידו לנקות אותו בתדירות גבוהה, דאגו לחול שמתאים לחתול שלכם, ומקמו את הארגז בחלל שקט ומרוחק, בו החתול יכול להרגיש בנוח.

טיפול רפואי

בהתאם להערכת המצב של החתול, יתכן והוטרינר ימליץ על טיפול רפואי כמו חוקן במרפאה ומתן מרככי צואה ייעודיים לטיפול בחתולים. בחתולים הסובלים ממגה-קולון יומלץ לרוב גם על הוספת טיפול תרופתי לעידוד כיווציות המעי הגס.
חשוב ביותר להימנע מטיפול ביתי לעצירות אצל חתולים ללא ליווי וטרינר!
חוקנים עלולים לגרום להרעלה או פציעה של החתול כשלא מבוצעים על ידי וטרינר מנוסה. גם מתן מרככי צואה דורש ייעוץ וטרינרי, שיעניק לחתול את המרכך הנכון, במינון שמתאים לו, וימנע התפתחות של בעיות חדשות כמו שלשול והתייבשות משנית לו.

PURINA PROLAN VETERINARY DIETS - פרו פלאן רפואי לחתול

במיוחד עבור מצבים כאלה צוות המומחים של פרו פלאן פיתחו את סדרת המוצרים הרפואיים לתמיכה בבריאות החתול וסיוע לטיפול במחלות שונות. עבור תמיכה במערכת העיכול הסדרה מציעה שני מוצרים שכדאי להכיר.

פרו פלאן רפואי EN לחתול - Pro Plan EN Cats

מזון קל לעיכול, שמפחית את העומס על מערכת העיכול של החתול ומסייע בספיגה של חומרים מזינים. המזון מכיל חלבון איכותי בעל נעכלות גבוהה, אומגה 3 וחומצות שומן בינוניות לעיכול קל, פרביוטיקה ייחודית לתמיכה בחיידקים ה"טובים" במערכת העיכול, וסיבים התומכים בבריאות תאי מערכת העיכול.
פרו פלאן רפואי EN מזון יבש או פרו פלאן EN מזון רפואי רטוב, ומתאים להזנה רציפה של חתולים בכל שלבי החיים- בוגרים וגורים כאחד.

פרו פלאן רפואי OM לחתול - Pro Plan OM Cats

מזון ייעודי לטיפול בעודף משקל, סכרת ועצירות אצל חתולים. פרו פלאן רפואי OM הינו מזון דל קלוריות, דל שומן ועשיר בחלבון, המסייע לחתולים לרדת במשקל מבלי לפגוע במסת השריר המזון מכיל כמות גבוהה של סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים, ששומרים על תחושת השובע לאורך זמן ומסייעים בריקון המעיים ועל כן OM מומלץ לחתולים הסובלים מעצירות אשר מגיבה לטיפול בתוספת סיבים.